Puolassa alkoi kansallinen suruviikko

Puolassa on alkanut kansallinen suruviikko presidentin kuoleman jälkeen. Puolilta päivin koko Puola hiljentyi kahdeksi minuutiksi muistamaan presidentti Lech Kaczynskia ja suurta joukkoa puolalaisvaikuttajia, jotka saivat surmansa eilisessä lento-onnettomuudessa Venäjällä.

Surutyö alkoi jo eilen heti kun tieto tuhoisasta onnettomuudesta saapui. Puolan virkaa tekeväksi presidentiksi siirtynyt parlamentin puhemies Bronislaw Komorowski määräsi ensi töikseen maahan viikon kestävän suruajan.

Komorowski oli myös ensimmäisten joukossa sytyttämässä kynttilän Varsovan keskustan Pilsudskin aukiolla. Kymmenettuhannet puolalaiset toivat koko illan ja yön ajan kukkia ja kynttilöitä paikalle.

Myös presidentin kanslian edusta täyttyi kukkatervehdyksistä ja kynttilöistä siinä määrin, että katu oli suljettava liikenteeltä.

Puolan hallitus kokoontuu ylimääräiseen istuntoon myöhemmin tänään. Pääministeri Donald Tusk on peruuttanut matkansa Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Tusk saapui varhain aamulla turmapaikalta Smolenskista yhdessä presidentin veljen Jaroslaw Kaczynskin kanssa. Veli tunnisti presidentin ruumiin, joka tuodaan päivällä Smolenskista Varsovaan.

Katso Tapio Nurmisen raportti Varsovasta

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat