Mainos

Puolangalla jo metri lunta – etelässä maa paikoin lähes mustana

Erot lumimäärissä ovat nyt suuria. Puolangalla Kainuussa on jo metri lunta, mutta etelässä lunta on keskimääräistä vähemmän.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Kainuun pohjoisosassa Puolangalla on tänään ylitetty metrin lumiraja. Taivalkoskella ja Kuusamossa lunta on 85 senttimetriä.

– Runsaat lumisateet ovat tänä talvena osuneet Kainuun ja Koillismaan tienoille. Niillä seuduilla on Suomen mantereisin ilmasto. Lauhat lounais- ja länsivirtaukset eivät yleensä jaksa sinne asti keskitalvella lumia sulattamaan, toteaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Ilmatieteen laitoksen mukaan metrin lumimäärä ylittyy jossain päin Suomea useimpina talvina.

Etelässä vähän lunta

Aivan etelä- ja lounaisrannikon mittauspisteissä lunta on alle kymmenen senttimetriä, paikoin vain muutamia senttimetrejä. Esimerkiksi Hangon ja Ahvenanmaan lumenmittauspisteissä lunta ei tänä aamuna ollut ollenkaan. Turussakin lumet ovat vähissä

– Helsingin Kaisaniemessä lunta on kolme senttimetriä, joka on 16 senttimetriä ajankohdan keskimääräistä vähemmän. Tämä on jo harvinaisen vähän eli näin vähän lunta on tässä mittauspisteessä keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tähän aikaan, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta.


Kainuun ja Koillismaan lisäksi myös maan keskiosassa sekä Etelä- ja Keski-Lapissa lunta on keskimääräistä enemmän, Pohjois-Lapissa taas keskimääräistä vähemmän. Pohjois-Lapissa talven suurimmat lumensyvyydet mitataan tyypillisesti vasta huhtikuussa. Suomen mittaushistorian lumiennätys on Kilpisjärvellä huhtikuussa 1997 mitattu 190 senttimetriä.

Lumitilanne muuttuu loppuviikon aikana, sillä pohjoiseen ennustetaan runsaasti lisää lunta. Lumi- ja räntäsateiden perässä tulevat vesisateet voivat puolestaan sulattaa lumia etenkin rannikoilla etelässä ja lännessä.

Katso lumitilanne MTV:n sääsivustolta. Sivustolla ovat lisäksi muun muassa sadetutka, paikkakuntakohtaiset ennusteet, tiesäätiedot ja kelikamerat.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.