Mainos

Puolan vaalivoittaja lupaa uudistuksia

Puolan tulevalta hallitukselta odotetaan edeltäjäänsä EU-myönteisempää politiikkaa.

Puolan vaalit voittanut Kansalaisfoorumi-puolue lupaa tuoda maan takaisin EU:n valtavirtaan. Oikeistoliberaali Kansalaisfoorumi tavoittelee myös tukevaa enemmistöä parlamentissa, jotta se pystyisi viemään läpi talousuudistuksia.

Kansalaisfoorumin odotetaan muodostavan hallituksen keskustalaisen viljelijäpuolueen PSL:n kanssa. Pääministeriksi noussee Kansalaisfoorumin johtaja Donald Tusk.

Alustavien tulosten mukaan Kansalaisfoorumi sai lähes 42 prosenttia äänistä ja väistyvän pääministerin Jaroslaw Kaczynskin (kuvassa) Laki ja oikeus -puolue noin 30 prosenttia. Kaczynski on hallinnut maata identtisen presidenttiveljensä kanssa kahden vuoden ajan.

Politiikan tutkija Ryszard ZiebaVarsovan yliopiston ulkomaisten suhteiden laitokselta kuvaa tulosta melko yllättäväksi.

- Kansalaisfoorumin voitto oli odotettua suurempi. Vaikuttaa siltä, että suurvoiton takana ovat äänestäjien erityismieltymykset. Ihmiset haluavat tätä muutosta, he haluavat Kaczynskien puolueen pois vallasta. He myös tiedostivat, että Kansalaisfoorumilla on parhaat voittomahdollisuudet. Se oli äänestypäätöksen päämotiivina niille, jotka olivat viimeiseen asti epävarmoja.

Puolan tulevalta keskusta-oikeistolaiselta hallitukselta odotetaan jossain määrin EU-myönteisempää politiikkaa kuin konservatiiviselta edeltäjältään.

Puolan parlamenttivaalien äänestysaikaa pidennettiin kahteen otteeseen illalla. Vaalilautakunnan mukaan äänestysliput loppuivat joiltain äänestyspaikoilta, minkä takia äänestäjille annettiin lisäaikaa.

Barroso ylisti Puolan Eurooppa-henkeä

EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso kehuu Puolan kansan "eurooppalaista henkeä".

Puolan tulevalta keskusta-oikeistolaiselta hallitukselta odotetaan jossain määrin EU-myönteisempää politiikkaa kuin konservatiiviselta edeltäjältään.

Barroso onnittelee lausunnossaan vaalit voittaneen Kansalaisfoorumi-puolueen johtajaa Donald Tuskia. Hän korostaa myös Puolan tärkeää roolia EU:ssa.

(MTV3-AFP-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.