Mainos

Puolan tulvauhreille saapuu apua

YK:n edustajat ovat saapuneet Puolaan arvioimaan maata runnovien tulvien tuhoja ja tarvittavien avustustoimien laajuutta. Keski-Euroopassa jatkuvat sateet aiheuttivat viikonloppuna Puolassa jo toisen tulva-aallon.

-Pahinta viime viikonlopun tulva-aallossa oli se, että jo kärsineiden seutujen tuhot laajenivat entisestään, sanoi Puolassa paraikaa työskentelevä YK:n katastrofiarviointiryhmän suomalaisjäsen Kalle Löövi.

YK:n työntekijöiden tehtävä on kerätä paikallisilta viranomaisilta ja kansainvälisiltä järjestöiltä tietoja, joiden perustella Puolaan lähetettävä katastrofiapu voidaan koordinoida mahdollisimman tehokkaasti.

Yksi välittömimmistä huolista tulva-alueilla on puhtaan veden saanti. Saksan ja Itävallan Punaiset Ristit ovat jo ehtineet lähettää Puolaan vedenpuhdistusryhmiä ja veden kuljetukseen tarvittavaa kalustoa.

Tulva-alue siirtynyt eteläiseen Saksaan

Tulvat ovat vähitellen laskemassa Puolassa ja Tshekissä. Sen sijaan Saksan eteläosissa Oder-joki saavutti korkeimman tasonsa 50 vuoteen. Saksan viranomaiset julistivat hälytyksen evakuoinnista eilen sen jälkeen, kun Oder-joen tulva alkoi nousta nopeasti.

Eilisiltana Oderin pinta oli eteläisessä Saksassa yli kuusi metriä normaalia korkeammalla. Viranomaiset pelkäävät, että hiekkasäkein tuetut joenuomat eivät kestä veden painetta vaan murtuvat. Vuotokohtia on jo havaittu.

Itävallassakin tulvavedet ovat nousemassa, mutta eivät vielä hälyttävässä määrin. Unkarissa annettiin muutamilla Tonavan varren paikkakunnilla tulvavaroitus. Tulvan odotetaan Unkarissa olevan huipussaan keskiviikkona.

Tuhansia ihmisiä on evakuoitu Tshekissä tulvan tieltä, mutta vahinkoja ei tiettävästi ole tapahtunut. Suurin tulva-aalto on siirtymässä Tshekin ja Puolan alueilta Saksan eteläosiin, Itävaltaan ja Unkariin.
(Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.