Mainos

Puolan presidentti vapautettiin vakoiluepäilyistä

Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski on vapautettu vakoilua koskevista epäilyistä. Erityistuomioistuin ei löytänyt todisteita, joiden nojalla Kwasniewskin olisi voitu todeta valehdelleen suhteistaan kommunismin aikaiseen turvallisuuspoliisiin.

Aleksander Kwasniewski

Oikeus ilmoitti uskovansa Kwasniewskin antamaan vakuutukseen, jonka mukaan hän ei ole ollut yhteistyössä turvallisuuspoliisin kanssa. Vapauttava päätös merkitsee sitä, että Kwasniewski voi jatkaa vaalikampanjaansa.
Puolassa pidetään presidentinvaalit 8.lokakuuta. Virkaa tavoittelee 18 ehdokasta.

Kwasniewskin ja entisen presidentin Lech Walesan rehellisyyttä on epäilty viime kuukaudet ja molempia on väitetty ilmiantajiksi. Kwasniewskin peitenimenä on sanottu olleen "Alek" ja Walesan "Bolek". Kwasniewskin tavoin myös Walesa on jyrkästi kiistänyt avustaneensa turvallisuuspoliisia. Hän on myöntänyt ainoastaan, että vapautuessaan vankilasta vuonna 1970 hän allekirjoitti paperin, jossa hän lupasi pitää salassa kuulustelujen sisällön. Walesaa koskevaa oikeudenpäätöstä odotetaan perjantaina.

Vakoiluskandaali on hämmentänyt puolalaisten mieliä, ja sen on yleisesti arveltu olevan osa presidenttikampanjaa. Aleksander Kwasniewski johtaa kampanjaa 54 prosentin etumatkalla, ja Walesan kannatus on vain 3 prosenttia. Puolan lain mukaan politiikassa mukana olevan on ilmoitettava mikäli hän on ollut yhteistyössä salaisen poliisin kanssa. Vanha yhteistyö ei sinänsä ole este viranhoidolle, mutta valehtelusta kiinni jäänyt suljetaan 10 vuodeksi julkisesta viranhoidosta. Lakia sovelletaan nyt ensimmäistä kertaa presidentinvaaleissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.