Mainos

Puolan presidentti kuoli lentoturmassa Venäjällä

Puolan presidentti Lech Kaczynski on kuollut lentokoneen maahansyöksyssä Venäjällä, vahvistavat Venäjän viranomaiset. Onnettomuudessa kuolivat kaikki koneessa olleet 96 matkustajaa.

Varsovasta lähtenyt Tupolev 154 -matkustajakone oli lähestymässä Smolenskin lentokenttää Venäjän länsiosassa, kun se syöksyi maahan. Sää oli turmahetkellä sumuinen.

- Koneen pohja raapi puiden latvoja, kunnes syöksyi maahan ja syttyi tuleen, sanoo Puolan ulkoministeriön tiedottaja Piotr Pszkowski. - Lentokoneessa matkustivat presidentti, hänen vaimonsa, armeijan esikuntapäällikkö ja varaulkoministeri Andrzej Kremer.

Lisäksi koneessa matkusti Puolan keskuspankin johtaja Slowomir Skrzypek, useita kansanedustajia ja muista puolalaisviranomaisia.

60-vuotias Kaczynski nousi Puolan presidentiksi lokakuussa 2005. Kaczynski kuului Laki ja oikeus -puolueeseen, jonka hän perusti identtisen kaksoisveljensä Jarosław Kaczynskin kanssa.

Presidentti oli menossa joukkosurman muistojuhlaan

Puolan presidentin Lech Kaczynskin oli tarkoitus osallistua tänään Katynin joukkomurhan uhrien muistojuhlaan. Neuvostojoukot surmasivat noin 22 000 puolalaista upseeria Katynin metsässä lähellä Smolenskia toisen maailmansodan aikana vuonna 1940.

Neuvostoliitto väitti vuosien ajan joukkomurhaa saksalaisten tekemäksi. Presidentti Mihail Gorbatšov myönsi asian vasta 1980-luvun lopulla.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin ja Puolan pääministeri Donald Tusk osallistuivat keskiviikkona pidettyyn muistotilaisuuteen. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kyseisten maiden pääministerit olivat Katynissa yhdessä.

Katynin joukkosurma on hiertänyt Venäjän ja Puolan suhteita aina näihin päiviin saakka.

(MTV3 - Reuters - AFP)

Katso Aino Huilajan juttu

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja