Mainos

Puolan pääministeri vierailee Suomessa

Suomessa vierailleen Puolan pääministerin Jaroslaw Kaczynskin mukaan Puola ei ole "hankala" EU-jäsen.

Puolan pääministeri Jaroslaw Kaczynski on vieraillut tänään Suomessa tapaamassa muun muassa pääministeri Matti Vanhasta,, presidentti Tarja Halosta sekä puhemies Sauli Niinistöä.

Puolan pääministeri Jaroslaw Kaczynski on ottanut kantaa muun muassa kuolemanrangaistuksen käyttöön. Hän sanoo, ettei Puola tule ottamaan kuolemanrangaistusta uudelleen käyttöön, koska se ei ole EU:n jäsenmaassa laillisesti mahdollista. Pääministeri sanoo kuitenkin henkilökohtaisesti olevansa asiasta eri mieltä.

-Mutta tämä ei ole asia, jonka pääministerit ratkaisevat, hän sanoo.

Puola vastusti äskettäin EU:n kuolemanrangaistuksen vastaisen teemapäivän järjestämistä, koska olisi halunnut EU:n tuomitsevan myös abortit ja eutanasian.

Pääministerin kaksoisveli, presidentti Lech Kaczynski, puhui vuoden alussa kuolemantuomion palauttamisen puolesta.

Kaczynski torjui tiedotustilaisuudessa näkemykset, että Puola olisi EU-maana käyttäytynyt erityisen rettelöivästi tai hankalasti. Hänen mukaansa Puola on vain ajanut itselleen tärkeitä asioita, kuten muutkin jäsenet.

Viimeksi kesäkuun EU-huippukokouksessa Puolaa saatiin taivutella perustuslakiratkaisun taakse aamun pikkutunneille asti, mikä on jossakin määrin saattanut edesauttaa maineen kehittymistä.

Lisävaatimuksia sopimukseen

Lokakuussa pidettävässä huippukokouksessa Lissabonissa on määrä allekirjoittaa uudistettu perussopimus. Kaczynski toisti Puolan vaatimuksen, että maa haluaa kirjoittaa sopimustekstiin määräyksen vähemmistön mahdollisuudesta jarruttaa päätöksentekoa.

Muut EU-maat ovat toistaiseksi torjuneet ajatuksen tämän Ioanninan kompromissina tunnetun järjestelyn kirjoittamisesta sopimustekstiin.

Lisäksi Kaczynski ilmoitti, että Puola harkitsee jättäytymistä Britannian tavoin perusoikeuskirjan ulkopuolelle.

Käpälöikö Jumala palloa?

Pääministerit olivat illan päätteeksi menossa katsomaan jalkapallon EM-karsintaottelua Suomi-Puola. He totesivat olevansa toivotun lopputuloksen suhteen eri linjoilla, mutta sen paremmin Vanhanen kuin Kaczynski ei uskaltautunut ennustamaan tulosta.

-Isännän oikeudella toivon, että Suomi voittaisi, sanoi Vanhanen.

-Te tiedätte mitä minä toivon. Loput on Jumalan kädessä, sanoi Kaczynski.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.