Mainos

Puolan johtoon kaksosveljet

Puolan presidentti on nimittänyt kaksosveljensä maan pääministeriksi. Veljeksiä on syytetty itsevaltaisesta ja konservatiivisesta politiikasta.

Puolan presidentti Lech Kaczynski on nimittänyt pääministeriksi kaksosveljensä Jaroslaw Kaczynskin, joka johtaa päähallituspuolue PiS:iä. Aiemmin tänään presidentti hyväksyi edellisen pääministerin Kazimierz Marcinkiewiczin eronpyynnön.

Uuden hallituksen ministerilistalta on toistaiseksi paljastettu vasta yksi nimi, talousministeri Stanislaw Kluza.

Parlamentin on vielä hyväksyttävä uuden pääministerin nimitys.

Marcinkiewicz ilmoitti eroaikeistaan perjantaina. Eräiden arvioiden mukaan Marcinkiewicz joutui lähtemään, koska kaksoset katsoivat hänen muuttuneen liian itsenäiseksi ja suosituksi.

Vallanvaihto ennakoi muutoksia Puolaan

Asiantuntijat povaavat, että Kaczynskin veljesten johto muuttaa Puolaa entistä konservatiivisemmaksi, eristäytyneemmäksi ja arvaamattomammaksi. Kaksoset ovat painottaneet politiikassaan katolisia arvoja ja suhtautuvat epäluuloisesti Puolan perinteisiin vihollisiin Venäjään ja Saksaan.

Maan sisällä kaksosten erityiseksi maalitauluksi ovat joutuneet liberaalit poliitikot sekä tiedotusvälineet. Nykyinen presidentti Lech Kaczynski vaati jokin aikaa sitten Saksan poliittisia johtajia tuomitsemaan vasemmistolaisen saksalaislehden artikkelin, jossa oli käsitelty Kaczynskin kaksosia.

Puolalaisten lehtien mukaan presidentti Kaczynski sydämistyi artikkelista niin, että ei ilmaantunut lainkaan suunniteltuun huipputapaamiseen Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Jacques Chiracin kanssa.

Lisää yllätyksiä ja odottamattomia käänteitä saattaa olla tulossa.

- Kaczynskin veljekset kaavailevat vallankumouksellisia muutoksia Puolan politiikkaan, sanoo Newsweek-viikkolehden puolalaisen painoksen päätoimittaja Tomasz Wroblewski.

Veljekset olivat mukana Lech Walesan johtamassa Solidaarisuus-liikkeessä kommunistivallan aikana. Sittemmin heidän jyrkkä linjansa vei heidät eroon Walesasta.

Solidaarisuus-yhteydet veivät Lech Kaczynskin myös vankilaan 1981. Jaroslawin pelasti vankilalta vain se, että poliisit arvelivat erehdykseksi papereissaan ollutta tietoa, että oli olemassa toinenkin samana päivänä syntynyt Kaczynski.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.