Mainos

Puolalaiset putkimiehet palaavat kotiin Britanniasta

Puolalaiset maahanmuuttajat palaavat nyt sankoin joukoin Britanniasta takaisin kotimaahan. Jopa puolen miljoonan puolalaisen arvioidaan muuttavan tänä vuonna takaisin kotiin. Pääsyy muuttoaallolle on se, että Puolan talous kasvaa, kun taas Britannia on lamassa.

Pari vuotta sitten Euroopassa nähtiin toisen maailmansodan jälkeen suurin muuttoliike, kun puolalaiset ryntäsivät joukolla Britanniaan.

Sadattuhannet puolalaiset saapuivat saarivaltioon työpaikan ja paremman elämän toivossa. Suuri osa heistä sijoittui rakennusalalle sekä palvelusektorille, ja samalla puolalaisesta putkimiehestä tuli käsite. Nyt Britannia on virallisesti lamassa ja puolalaisten paluu takaisin kotimaahan on alkanut.

- Emme tiedä tarkkoja lukuja, koska ihmiset voivat liikkua vapaasti rajojen yli. Me tiedämme, että monet puolalaiset harkitsevat kotiinpaluuta, sanoo Puolan Lontoon-suurlähetystön lehdistökonsuli Robert Szaniawski.

Vielä muutama vuosi sitten puolalaiset löysivät Britanniasta helposti töitä, koska heitä pidettiin ahkerampina työntekijöinä kuin brittejä. Nyt työpaikan löytäminen on vaikeaa.

Korkeasti koulutettu Ewa Lesiak haluaisi työskennellä viestintäalalla, mutta kilpailu alan paikoista on kovaa. Hän tekee nyt töitä sihteerinä ja hoitaa lisäksi muiden lapsia.

- Joskus olen tosi väsynyt Englantiin ja erityisesti Lontooseen, koska se on niin kiireinen ja kallis ja kilpailu työpaikoista on kovaa, Lesiak sanoo.

Englannin punnan kurssi on vuodessa pudonnut Puolan zlotyyn nähden, mikä on tehnyt ison loven maahanmuuttajien kukkaroon. Britannia on lamassa, mutta Puolan talous kasvaa 3,5 prosentin vauhtia.

Tänä vuonna arviolta puoli miljoonaa puolalaista palaakin takaisin kotimaahan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.