Mainos

Puola yrittää rajoittaa hiilen tuontia idästä

Puolan hallitus aikoo ryhtyä rajoittamaan kivihiilen tuontia maahan. Tuontihiili vaikeuttaa merkittävästi Puolan omien hiilikaivosten toimintaa, joiden nykyaikaistaminen ja yksityistäminen on pahasti kesken.

Erityisen kiivaasti puolalaiset kivihiilen tuottajat hyökkäävät Venäjältä tapahtuvaa tuontia vastaan. Hallitus on luvannut ryhtyä rajoitustoimiin, jotta halpa tuontihiili ei johtaisi lisävaikeuksiin maan omilla kaivoksilla. Hallitus harkitsee tuontikiintiöiden asettamista ulkomaista hiiltä ostaville yrityksille ja yritysten valvonnan kiristämistä.

Puolassa tuotetun kivihiilen kotimarkkinahinta on 120 zlotya (n.190 mk) tonnilta, kun venäläiset tuovat hiilitonnin Puolaan 93 zlotylla (n. 150 mk).
-Jokin tässä ei täsmää, jos 3000 kilometrin päästä junalla tuotava hiili on noin paljon halvempaa, sanoo erään suuren puolalaisen hiilikaivosyhtiön tiedotuspäällikkö Zofia Lichon Warsaw Business Journal -lehden haastattelussa. Lichon lisää heti perään, että varmasti puolalaisen hiilen hintakin olisi merkittävästi alhaisempi, jos hiilikaivostyöläisille ei maksettaisi palkkaa puoleen vuoteen, kuten Venäjällä tapahtuu.

Puolaan tuotiin viime vuonna 3 miljoonaa tonnia kivihiiltä lähinnä Venäjältä ja Tsekistä. Jos hallitus ei aseta tälle vuodelle tuontirajoituksia, arvioidaan tuonnin nousevan 7 miljoonaan tonniin. Puolan hiilikaivosteollisuudessa työskentelee 240 000 työntekijää. Teollisuuden uudistamisohjelman mukaan työntekijämäärä olisi saatava lähivuosina alle puoleen nykyisestä. Maailmanpankki, joka on valmis lainoittamaan hiilikaivosteollisuuden uudistamista Puolassa, vaatii henkilöstövähennysten lisäksi Puolaa irrottamaan kaivosteollisuuden valtion budjetista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.