Puola voi taipua Venäjä-kiistassa viime tingassa

Puola ei ole antanut lupaa yhteistyöneuvottelujen aloittamiselle EU:n ja Venäjän huippukokouksessa, koska Venäjä ei ole luopunut puolalaisen lihan ja muiden tuotteiden tuontikielloista.

Puola on väläyttänyt sovintoa kiistassa, joka on uhannut estää neuvottelut Euroopan unionin ja Venäjän uudesta yhteistyösopimuksesta.

Pääministeri Jaroslaw Kaczynski kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Puola voi suostua neuvottelujen aloittamiseen, mikäli EU hyväksyy tiettyjä ehtoja.

Puola on kirjelmöinyt ehdoista puheenjohtaja Suomelle, mutta niistä ei kerrottu tarkemmin julkisuuteen. Suomi koittaa ratkoa riitaa EU-suurlähettiläiden kokouksessa huomenna.

Puola ei ole vieläkään antanut lupaa yhteistyöneuvottelujen aloittamiselle perjantaina pidettävässä EU:n ja Venäjän huippukokouksessa, koska Venäjä ei ole luopunut puolalaisen lihan tuontikiellosta. Viime vuonna määrätty kielto on maksanut Puolalle yli 400 miljoonaa euroa.

Neuvotteluihin vaaditaan kaikkien EU-maiden suostumus. Ehdoton takaraja Puolan taipumiselle on torstai. Muuten Helsingissä järjestettävä huippukokous uhkaa lässähtää pahoin.

Eri mailla eri painopisteet

Puola-kiista on myös osoittanut, kuinka erilaisia painopisteitä eri EU-mailla on Venäjä-suhteissaan. Kun Puola on huolissaan lihasta, etsii vaikkapa Suomi tahollaan ratkaisua rekkajonoihin itärajalla.

Yleensä kukin jäsenmaa on pitänyt itse huolta omista Venäjä-asioistaan, eikä kiistoja ole tuotu EU-tasolle. Erityisesti suuret maat ovat halunneet säilyttää Venäjä-politiikan omissa käsissään.

Tilanne on selvästi hyödyttänyt Venäjää, sillä jäsenmaiden hajanaisuus on heikentänyt EU:n neuvotteluasemaa. Tämä näkyy erityisesti energiakysymyksissä.

Monet maat pelkäävät Venäjän käyttävän energiaa poliittisena aseena ja uskovat, että EU:n on pakko yhtenäistää rivinsä, jos se aikoo pärjätä neuvotteluissa maan kanssa. Venäjä toimittaa lähes kolmanneksen unionin energiasta.

Oman lisänsä Venäjä-yhteistyöhön tuovat maan heikko demokratiakehitys sekä raportoidut ihmisoikeusloukkaukset. Monet kansalaisjärjestöt ovat vaatineet Suomea nostamaan ihmisoikeudet painokkaasti esille perjantaina.

Helsingin kokouksessa EU:ta edustavat pääministeri Matti Vanhanen, komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso sekä EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana. Venäjältä paikalle saapuu presidentti Vladimir Putin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat