Mainos

Puola vaatii muutoksia EU:n perustuslakiluonnokseen

Puola vaatii tiukkoja muutoksia EU:n perustuslakiluonnokseen. Vanhoissa EU-maissa pelätäänkin, että Puolasta on tulossa erittäin hankala EU-kumppani.

Puolan ja Suomen EU-ministerien tapaamisessa Varsovassa ykkösaiheena oli tietenkin EU:n perustuslakiluonnos. Puola vastustaa jyrkästi ehdotusta muuttaa äänestyskäytäntöä ministerinevostoissa, koska Puolan vaikutusvalta kapenisi.

- Ennen EU-kansanäänestystä ihmiset sanoivat: "Saamme selvästi vähemmän maataloustukea kuin vanhat jäsenmaat. Kohdellaanko meitä kakkos-luokan maana? Kerroimme, että Nizzan sopimuksen mukaan saamme vain kaksi ääntä vähemmän kuin mitä Saksalla on. Meidän poliitikkojen olisi mahdotonta sanoa, että tämä sopimus ei enää päde, Puolan EU-asioiden ministeri Danuta Hubner perustelee.

Ranska ja Saksa uhkasivat viikonvaihteessa, että ellei ääni kellossa muutu, Puolalle myönnetään aiottua vähemmän tukia ensivuonna alkavissa budjettineuvotteluissa.

Vanhoja EU-maita ärsyttää erutyisesti se, miten uusi tulokas asiansa esittää. Yhtään kursailematta Puola on jo uhannut kaataa tarvittaessa koko sopimuksen.

Suomea ja Puolaa yhdistää neuvotteluissa ennen muuta halu estää suljetun puolustusytimen syntyminen. Lähtökohta on kuitenkin täysin eri. Puola on Nato-maa ja - monen kauhuksi - Yhdysvaltain läheinen kumppani.

Vanhoissa EU-maissa pelätään, että Puola ei aja kansalaistensa asiaa kovinkaan rakentavassa hengessä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 07.10.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.