Mainos

Puola vaatii kristinuskoa EU-sopimukseen

Puola pitää kiinni yhä vaatimuksestaan, jonka mukaan kristilliset arvot on sisällytettävä Euroopan unionin tulevaan perussopimukseen.

Puola haluaa viitata kristillisyyteen kohdassa, jossa määritellään EU:n arvot ja tavoitteet. Vaatimus sisältyy Puolan kantaan maan valmistautuessa hallitusten väliseen konferenssiin (HVK), joka alkaa 4. lokakuuta.

HVK:n on määrä sopia EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta. Puola ja yhdeksän muuta tulevaa uutta jäsenmaata osallistuvat neuvotteluihin samoin oikeuksin kuin tämänhetkiset 15 jäsenmaata.

Puola piti kristillisyyttä näkyvästi esillä heinäkuussa päättyneessä EU:n tulevaisuuskonventissa. Nyt konventin esityksessä unionin perusarvoiksi luetellaan mm. ihmisarvon kunnioitus, vapaus, kansanvalta ja tasa-arvo. Suoraan viittausta uskontoon ei ole.

Puola on saanut tukea vaatimuksessaan Espanjalta, Italialta ja Portugalilta sekä saksalaisilta kristillisdemokraateilta.

Puola haluaa pitää kiinni myös äänten painotuksesta EU:n ministerineuvostossa, joka sisältyy Nizzan sopimukseen. Puola ja Espanja saivat vaikeassa Nizzan huippukokouksessa vuoden 2000 lopulla äänimäärän, joka antaa maille suhteellisen hyvän aseman EU:n päätöksenteossa.

Edelleen Puola kannattaa EU:n puolustuksen kehittämistä, mutta vastustaa suljetun maaryhmän muodostamista. Puola katsoo Suomen tavoin, että yhteisen puolustuksen on oltava kaikille avoin.

Edelleen Puola ajaa sellaista EU:n komissiota, jossa jokaisella jäsenmaalla on oma kansallinen äänivaltainen komissaari.. Eurooppaministeri Danuta Huebner varoitti aiemmin tällä viikolla, että sopimuksen lopullinen hyväksyntä maan parlamentissa voi olla hankalaa. -Saattaa olla vaikea ratifioida perustuslaillinen sopimus Puolassa, mikäli odotuksiamme ei täytetä, Huebner sanoi AFP:n mukaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.