Mainos

Puola uhkaa EU:n perustuslakia

EU:n tuleva jäsenmaa Puola uhkaa käyttää veto-oikeuttaan estääkseen unionin uuden perustuslain voimaantulon. Syynä on kiista maan äänimäärästä EU:n ministerineuvostossa.

Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski aikoo turvautua jyrkkiin toimiin torjuakseen Puolan äänimäärän huonontamisaikeet EU:ssa.

Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski on valmis kaatamaan valmisteilla olevan EU:n perustuslain. Kwasniewski sanoi eilen illalla Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, että tuleva EU-jäsen Puola ei aio missään tapauksessa hyväksyä yrityksiä vähentää äänimääräänsä EU:ssa. Hänen mukaansa Puola turvautuu tarvittaessa veto-oikeuteensa estääkseen unionin perustuslakiluonnoksen hyväksymisen.

Puolalla on Nizzan sopimuksen peruina väkimääräänsä nähden erittäin suotuisa äänimäärä EU:n ministerineuvostossa. Puolalla ääniä on 27, kun esimerkiksi väestöltään kaksi kertaa suuremmalla Saksalla ääniä on vain kaksi enemmän.

Tuekseen kiistassa Puola on saamassa Espanjan, joka on myös saanut etua nykyisestä ääntenjakotavasta.
Perustuslakiluonnoksessa ehdotetaan ääntenjaon yksinkertaistamista tavalla, joka leikkaisi molempien maiden äänimäärää.

Myrskypilviä Brysselin taivaalle tietää se, että Saksa ja Ranska vaativat Puolaa ja Espanjaa taipumaan ja hyväksymään luonnoksen sellaisenaan.

EU:n puheenjohtajamaan Italian pääministeri Silvio Berlusconi kertoo puolestaan laatineensa kompromissiesityksen, jonka avulla EU:n perustuslain laatiminen voi jatkua Espanjan ja Puolan äänimääräerimielisyyksistä huolimatta. Berlusconi on ilmoittanut, että hänellä on varasuunnitelma, jonka kaikki maat voivat hyväksyä.

Berlusconi sanoo tuovansa ehdotuksensa neuvottelupöytään vasta viime tipassa, eikä ole kertonut sen sisällöstä mitään.

(MTV3-AFP)

(Huomenta Suomi 11.12.2003)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja