Mainos

Puola uhkaa estää EU:n ja Venäjän neuvottelut

Puola haluaa Venäjän tekevän kanssaan sopimuksen energiatoimituksista sekä avaavan markkinansa puolalaisille maataloustuotteille.

Euroopan unionin sisäinen riita uhkaa vesittää EU:n ja Venäjän yhteistyöneuvottelujen avauksen. Samalla EU:n uskottavuus Venäjän silmissä voi huveta entisestään.

Puola esti tänään yksin EU-maiden suostumuksen antamisen yhteistyöneuvotteluille. Asiasta yritettiin sopia ulkoministerien kokouksessa Brysselissä.

Venäjän ja EU:n neuvottelut on tarkoitus käynnistää ensi viikolla Helsingissä järjestettävässä EU-Venäjä-huippukokouksessa. Avaus tarvitsee kaikkien EU-maiden siunauksen.

Puola vaatii edelleen, että Venäjän poistaa puolalaisen lihan ja kasvien tuontikiellot ennen kuin neuvottelut käynnistetään. Maa haluaa myös, että Venäjä velvoitetaan nykyistä parempaan energiayhteistyöhön.

Puola pysyi tänään tiukkana, vaikka kaikki muut jäsenmaat olisivat olleet valmiita neuvottelujen avaamiseen.

Tuomioja: Kiistaa ratkotaan vielä

Kiistaa yritetään ratkoa vielä ennen Helsingin kokousta. Puheenjohtaja Suomen ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan neuvottelut asiasta jatkuvat seuraavaksi EU-suurlähettiläiden kesken.

- Asia voidaan vielä ratkaista, Tuomioja sanoi lehdistötilaisuudessa.

EU:n ja Venäjän huippukokous järjestetään joka tapauksessa. Kokouksen tulokset voivat kuitenkin jäädä laihoiksi, jos yhteistyöneuvotteluista ei voida sopia.

Jos Puolan asenne pysyy tiukkana loppuun saakka, on se nolo takaisku Suomelle. Hallitus on koko ajan pitänyt Venäjä-suhteiden parantamista yhtenä Suomen puheenjohtajakauden kulmakivistä.

Yhteistyöneuvottelujen on tarkoitus johtaa uuteen laaja-alaiseen sopimukseen EU:n ja Venäjän välillä. Sen on tarkoitus käsitellä muun muassa kauppasuhteita, energiakysymyksiä sekä oikeudellista yhteistyötä.

Energia on etukäteen hankalin asiakohta, koska Venäjä ei ole tähän mennessä ollut halukas avaamaan markkinoitaan eurooppalaisille yrityksille. Osa EU-maista pelkää, että Venäjä käyttää energiaa yhä enemmän valtapoliittisena aseena.

Ongelmia ennenkin Venäjä-politiikassa

EU-mailla on ollut ennenkin ongelmia yhteisen Venäjä-politiikan muokkaamisessa. Kahdenvälisten suhteiden ylläpitäminen Venäjään on ollut jäsenmaille selvästi tärkeämpää kuin vaikuttaminen EU:n kautta.

Hajanaisuus on suosinut Venäjää, joka on suurmaana vahvemmassa neuvotteluasemassa kuin yksittäiset EU-maat.

Unioni on viime aikoina yrittänyt korjata tilannetta, ja Lahden lokakuisen huippukokouksen yhteydessä pääministeri Matti Vanhanen vakuutti EU-maiden pysyneen yhtenäisinä Venäjän edessä.

Lahdessa ei kuitenkaan tehty virallisia päätöksiä, joten vasta ensi viikon huippukokous on EU:n yhtenäisyydelle todellinen testi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.