Mainos

Puola järkkymätön Venäjä-kiistassa

Puolan pääministerin mukaan Matti Vanhasen vierailu Puolassa ja ehdotukset kiistan ratkaisemiseksi ovat olleet kuitenkin merkittävä askel eteenpäin.

Pääministeri Matti Vanhasen Varsovan-vierailu päättyi myöhään eilen tuloksettomana. Puola pitää edelleen kiinni vaatimuksistaan, joiden vuoksi EU:n uusi kumppanuussopimus Venäjän kanssa voi lykkääntyä.

Muut EU-maat olivat jo hyväksyneet neuvottelujen alkamisen. Nyt rivit ovat kuitenkin alkaneet rakoilla: Ainakin Ranska ja Liettua ovat ilmoittaneet tukevansa Puolaa kiistassa.

Pääministerien neuvottelut jatkuivat eilen myöhäisiltaan asti, mutta Puola ei perääntynyt. Se uhkaa edelleen estää uuden kumppanuussopimuksen neuvottelut Venäjän ja EU:n välille. Neuvottelujen käynnistämisestä piti sopia Venäjän johdon kanssa Helsingin huippukokouksessa ensi viikolla, mutta nyt ennusmerkit ovat huonot.

-Yhteistyöneuvotteluja ei voida aloittaa jos kaikki 25 jäsenmaata eivät sitä tahdo, Vanhanen toteaa.

Puola vaatii Venäjää ratifioimaan kansainvälisen energiasopimuksen ennen uuden kumppanuussopimuksen neuvotteluja. Lisäksi maiden välejä hiertää Venäjän asettama tuontikielto puolalaisille elintarvikkeille, etenkin lihalle.

Tähän asti muut EU-maat ovat pitäneet uutta kumppanuussopimusta niin tärkeänä, että Puolankin kannattaisi joustaa yhteisen edun nimissä. Sopimukseen kuuluisi yhteistyö mm. turvallisuus-, tutkimus- ja energia-asioissa.

Nyt soraääniä on kuitenkin tullut unioniin lisää, kun Liettua ja Ranska ilmoittautuivat Puolan tueksi.

-Liettua tukee Puolan kantaa EU:n ja Venäjän neuvotteluista. Venäjän täytyy kohdella kaikkia EU-maita tasapuolisesti kumppaneinaan, totesi Liettuan pääministeri Gediminas Kirkilas.

Puola on ilmoittanut vastaavansa Vanhasen ehdotuksiin ensi viikolla. Myös EU-jäsenmaat päättävät alkavalla viikolla ministerineuvostoissa, aloitetaanko kumppanuusneuvottelut Venäjän kanssa vai ei.

Kaczynski: Venäjä-kiistassa edistytty

Puolan pääministeri Jaroslaw Kaczynski arvioi, että Venäjä-kiistan ratkaisemisessa on päästy eteenpäin. Hän vakuuttaa olevansa edelleen toiveikas.

-Suomen pääministeri saapui Puolaan konkreettisten ehdotusten kanssa. Tämä on merkittävä askel eteenpäin. Nyt ehdotuksia pitää hienosäätää ja saada ne paperille, Kaczynski sanoi.

(MTV3-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.