Puola järjestää hiilikokouksen ilmastoneuvottelujen keskellä

Parhaillaan YK:n ilmastokokousta isännöivä Puola järjestää ensi viikolla myös kansainvälisen hiilikonferenssin. Tapahtumaan osallistuu hiili-, öljy- ja kaasuyhtiöitä, poliitikkoja ja tutkijoita. Ympäristöjärjestöjen mielestä hiilikokouksen järjestäminen osoittaa Puolalta poikkeuksellisen huonoa harkintaa.

- Pääministeri Tusk järjestää konferenssin pohjustaakseen tietä uusille hiili-investoinneille. Se on ilman muuta isku vasten ilmastoneuvottelijoiden kasvoja. Mitä tästä ajattelevat Filippiinien ja Afrikan neuvottelijat, joiden kotimaissa jo kärsitään ilmastonmuutoksen seurauksista, kyselee Greenpeacen ilmastojohtaja Martin Kaiser.

Solidaarisuus-ammattiliiton edustaja on eri mieltä.

- Olemme hyviä tekemään huonekaluja, terästä, koneita, joiden tuotannossa tarvitaan paljon energiaa. Jos meidän energiamme on EU:n ilmastopolitiikan takia kalliimpaa, silloin voittavat Ukraina, Valko-Venäjä, Kazakstan, Kaakkois-Aasia. Ja me häviämme, perustelee Marek Adamczyk, Solidaarisuus-ammattiliiton ilmastopoliittinen asiantuntija. 

Puola jarruttaa EU:n ilmastotavoitteita

Puola tuottaa hiilellä 80 prosenttia sähköstään. Maa on myös vastustanut EU:n aikeita kiristää ilmastotavoitteitaan. Suomen ympäristöministeri ei kuitenkaan usko, että Puola pyrkisi hidastamaan ilmastoneuvotteluja.

- Uskon, että Puolakin haluaa, että kansainvälinen ilmastosopimus etenee. Puolalle energiapolitiikka on ilmastopolitiikkaa. Puola ei halua vähentää hiilen käyttöä, jos se lisää heidän riippuvuuttaan Venäjän maakaasusta, selittää ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.)

Tutkijakaan ei usko, että Puolan asenteet vaikuttaisivat ilmastokokouksen kulkuun.

- Kieltämättä Puola on hiilimaa ja jarru ilmastopolitiikassa. En kuitenkaan usko, että Puola olisi isäntämaana isossa roolissa. Tämä ei todennäköisesti ole sellainen kokous, jossa viime hetkillä pitäisi jokin iso päätös saada runnotuksi läpi puheenjohtajamaan johdolla, ennakoi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Antto Vihma.

Suomen pääneuvottelijan mukaan vasta kokouksen aikana selviää, millainen isäntämaa Puola on.

- Puola kyllä vaikuttaa siihen, mistä Varsovassa keskustellaan, mutta Puola on myös EU-maa. Vasta paikan päällä nähdään, miten Puola toimii. En usko, että he haluavat hidastaa päätöksentekoa. Isäntämaana Puolan luulisi pyrkivän siihen, että kokous tuottaa hyviä tuloksia, arvioi pääneuvottelija Harri Laurikka ympäristöministeriöstä.

Lue myös:

    Uusimmat