Mainos

Puola aikoo vetäytyä Irakista

Afganistanissa Puola aikoo pitää sotilaansa. Puola ei aio allekirjoittaa EU:n perusoikeuskirja. Venäjän kanssa uusi pääministeri aikoo jatkaa vuoropuhelua.

Puolan pääministeri Donald Tusk vahvisti tänään, että maa vetää joukkonsa Irakista ensi vuonna. Hallitusohjelmaansa esitellessään Tusk vahvisti myös parantavansa maansa suhteita EU:hun ja keskustelevansa Puolaan kaavailtujen amerikkalaisohjusten sijoittamisesta.

Tusk lupasi jo Kansalaisfoorumi -puolueensa vaalikampanjassa noin 900 puolalaissotilaan kotiuttamista Irakista vuoden 2008 aikana. Afganistanissa Puola pitää sotilaansa.

EU-myönteisempää politiikkaa kaavaileva Tusk joutui kuitenkin luopumaan suunnitelmastaan allekirjoittaa unionin perusoikeuskirja joulukuussa yhdessä muiden EU-maiden kanssa. Oppositio on uhannut estää EU:n uudistussopimuksen ratifioinnin, jos maa allekirjoittaisi perusoikeuskirjan.

Puolan edellinen hallitus katsoi, että perusoikeuskirja poistaisi maalta mahdollisuuden noudattaa perinteistä roomalaiskatolista perhepolitiikkaa.

EU:n perusoikeuskirja hyväksyttiin vuonna 2004, ja siitä tulee oikeudellisesti sitova unionin sopimusuudistuksen myötä. Siihen on kirjattu kansalaisten perusoikeudet.

Hallitus aikoo laskea veroja, pienentää budjetin alijäämää ja nopeuttaa yksityistämistä. Yhteisvaluutta euroon hallitus kaavailee siirtymistä vuonna 2012.

Tusk aikoo myös keskustella Venäjän kanssa Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmästä ja siihen kuuluvien ohjusten sijoittamispaikoista. Hän aikoo jatkaa neuvotteluja Yhdysvaltain kanssa, kunhan Puola on ensin käsitellyt asiaa Naton ja eräiden naapureidensa kanssa.

- Haluamme vuoropuhelua Venäjän kanssa, hän lisäsi.

Eilen ulkoministeri Radoslaw Sikorski kertoi aikovansa keskustella Venäjän kanssa amerikkalaisohjusten sijaintipaikoista. Yhdysvallat suunnittelee Tshekkiin ennakkovaroituksen antavaa tutka-asemaa, ja järjestelmään kuuluvista torjuntaohjuksista kymmenen sijoitettaisiin Puolaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.