Mainos

Punkkirokotus ehkä maksuttomaksi osassa Suomea

Rokote puutiaisaivotulehdusta vastaan saattaa lähiaikoina tulla rokotusohjelmaan myös osassa Manner-Suomea.

Päätöksiä asiassa on tarkoitus tehdä ensi vuonna.

Nykyään rokote puutiaisaivotulehdusta vastaan tarjotaan maksutta vain ahvenanmaalaisille. Rokotusohjelman laajentamista Manner-Suomeen aiotaan kuitenkin selvittää. Asiantuntijaryhmä on tarkoitus asettaa pikapuolin.

– Työryhmän tulisi käydä läpi kaikki olemassa oleva aineisto ja sen pohjalta antaa suositus, olisiko näitä rokotuksia syytä laajentaa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) osastojohtaja Terhi Kilpi.

Kilven mukaan rokotuksen voisi saada joitakin kymmeniä tuhansia ihmisiä. Hän ei halua vielä arvioida, kuinka isoja kustannuksia rokotusohjelman laajentumisesta syntyisi.

Rokote ei suojaa borrelioosilta

Paljon julkisuutta saaneet puutiaisrokotteet suojaavat ainoastaan harvinaisemmalta punkkitaudilta, puutiaisaivotulehdukselta eli TBE:ltä. Suomesta löytyi viime vuonna 62 tällaista aivotulehdustapausta.

– Puutiaisaivotulehduksen kohdalla on hyvä muistaa, että vain noin yksi prosentti punkeista tietyillä alueilla on tämän viruksen kantajia. Riski saada tartunta on suuressa osassa Suomea aika pieni, arvioi Kilpi.

Rokote ei anna suojaa huomattavasti yleisempään punkkitautiin borrelioosiin, jota voidaan hoitaa pureman jälkeen antibioottikuureilla. Borrelioosia löytyi viime vuonna 1662 tapausta eli huomattavasti aivotulehdustapauksia enemmän.

Järjestelmällinen seuranta puuttuu

Ilmastonmuutoksen myötä punkit ovat viime vuosina levinneet entistä pohjoisemmaksi - aina Oulun korkeudelle asti. Myös puutiaisaivotulehduksia tavataan aiempaa useammissa paikoissa, rannikkoalueilla ja muun muassa Lappeenrannan seudulla.

– Määrä vaihtelee vuodesta toiseen, mutta monilla alueilla on puutiaisia ehkä enemmän kuin aikaisemmin. Tarkka arviointi on vaikeaa, koska Suomessa ei ole punkkien järjestelmällistä seurantaa, sanoo professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Ihoon pureutuneen punkin saa parhaiten irti punkkipinsetillä. Punkki vedetään ulos ihosta samalla punkkia kiertäen. Jollei punkkipinsettiä ole käytössä, punkin voi irrottaa myös kynsin. Rasvalla tai hyönteismyrkyllä sitä ei pidä yrittää saada pois.

Katso Matias Åbergin juttu (Seitsemän uutiset 30.6.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.