Punkki kiusaa kesällä

Riski saada puutiainen eli punkki on suurin sydänkesällä. Noin joka kolmas suomalainen puutiainen kantaa borrelioosia. Sairastumisriski epämukavaan infektiotautiin on kuitenkin pieni, sillä vain noin joka sadas punkki aiheuttaa tartunnan. Infektion saa Suomessa vuosittain muutama tuhat ihmistä.

-Paniikkiin ei ole syytä. Bakteeri tarttuu ihmiseen vain, jos punkki on ehtinyt olla iholla useita tunteja, kuntoutussihteeri Ulla Koivuniemi Suomen Reumaliitosta rauhoittelee.
Koivuniemi korostaakin, että tärkeintä on irrottaa punkki iholta mahdollisimman pian. Apteekista saa erityisesti punkin poistoon suunniteltuja pinsettejä, mutta paremman puutteessa punkin voi poimia pois myös kynsillään. -Punkkiin on tartuttava mahdollisimman läheltä ihoa. Pyörittävin, edestakaisin liikkein sen pitäisi irrota kokonaisena, Koivuniemi neuvoo.
Rasvalla tukehduttamista ei nykyään enää suositella. Tukehtuessaan punkki saattaa oksentaa ja mahdollinen bakteeri siirtyä verenkiertoon.

Jälkioireita syytä seurata

Borrelioositartunnan yleisin ensioire on rengasmaisesti leviävä ihottuma. Jos iholäiskä laajenee muutamaa senttiä suuremmaksi, sitä on syytä käydä näyttämässä lääkärille. Tyypillisiä jälkioireita ovat flunssan kaltainen lämmönnousu, lihassärky ja väsymys.
-Jos kesällä ilmaantuu flunssaa ilman nuhaa, syynä saattaa olla borrelioosi, Koivuniemi huomauttaa. Alkuvaiheessa borrelioosi on hoidettavissa antibioottikuurilla. Taudin edetessä joudutaan usein turvautumaan laskimonsisäiseen lääkitykseen.
Jos borrelioosi jää hoitamatta, voi seurauksena olla selvästi vakavampia sairauksia. Lymen borrelioosia kutsutaan sen moninaisten ilmenemismuotojen ansiosta suureksi matkijaksi. Sekä sen diagnosoiminen että hoitaminen voi olla myöhäisessä vaiheessa varsin hankalaa. Krooniseksi muuttuneelle myöhäisvaiheen borrelioosille ominaisia ovat nivelsäryt ja -tulehdukset, pitkäaikaiset ihottumat sekä neurologiset oireet kuten hermosäryt ja erilaiset toimintahäiriöt.
Borrelioosin ohella punkin levittämistä taudeista merkittävin on puutiaisaivokuume eli Kumlingen tauti. Sairautena se on selvästi Lymen borrelioosia vakavampi mutta myös harvinaisempi. Siihen on jo olemassa rokote.

Punkkitarkastus tehtävä päivittäin

Runsaimmin puutiaisia on Suomessa saaristossa ja rannikkoseudulla. Myös sisämaassa on paikkoja, joilla esiintyy runsaasti punkkeja. Punkkeja löytyy miltei koko maasta Lappia lukuunottamatta.
-Toisin kuin usein kuvitellaan, punkit eivät tipu puista vaan ne viihtyvät lähinnä aluskasvillisuudessa, kosteissa paikoissa ja heinänkorsilla, Koivuniemi valistaa. Hän myös muistuttaa, että punkkitarkastus on syytä tehdä päivittäin.
Maanpinnan tuntumassa leikkivät lapset ovat erityisen alttiita punkin puremille. Pusikoista punkkeja keräävät kotieläimet saattavat kantaa niitä turkissaan myös sisätiloihin. Paras tapa välttää ihokontaktia punkin kanssa on pukeutua oikein. Punkkialueella metsissä ja heinikossa liikuttaessa on viisainta pistää pitkät housut jalkaan ja nostaa sukanvarret puntin päälle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat