Mainos

Punavainajien joukkohautaan löytyi nimilista

Helsingin Santahaminan tuntemattomien punavankien joukkohaudan nimilista on löytynyt sota-arkistosta.

Joukkohaudan nimilistan olemassaolosta ei tiedetty, vaikka se oli ollut julkisena asiakirjana jo vuodesta 1944 asti. Tähän asti omaiset ovat tienneet vain läheistensä kuolleen Suomenlinnan vankiloissa, mutta kuolintodistukset eivät ole paljastaneet hautapaikkaa.

Santahaminan sotilasalueelle on haudattu ainakin 1200 sisällissodassa Suomenlinnan alueen vankiloissa kuollutta punavankia. Suomenlinnan, Santahaminan, Isosaaren ja Katanokan vankiloissa kuoli noin 1400 punaista pääosin kulkutauteihin, mutta myös teloittamalla. Tähän asti on tiedetty, että ainakin osa vangeista haudattiin Santahaminaan ja paikalle on pystytetty tuntemattoman punasotilaan muistomerkki.

Everstiluutnantti Jarmo Nieminen Maanpuolustuskorkeakoulusta kertoo, että nimilista tuli esille kaksi viikkoa sitten.

- Konesuunnittelija Juhani Juotsi löysi sota-arkistosta sattumalta tällaiset asiakirjat tutkiessaan Suomen laivaston historiaa.Ja kun juuri oli Santahamina-keskustelu meneillään ja hautausmaastakin keskusteltiin, niin hän päätti ilmoittaa asian sotamuseoon ja sieltä käynnistettiin viranomaistoimenpiteet, Nieminen kertoo.

Nimilistat ovat arvoskasta tietoa etenkin omaisille.

- Varmaan aika monet ovat kiinnostuneita, erityisesti sukututkijat. Myös nuoremmat suomalaiset ovat kiinnostuneita tietämään missä heidän esivanhempansa ovat haudattuina, Nieminen sanoo.

Nyt Santahaminan punavankien hautausmaa halutaan laittaa kuntoon. Osa helsinkiläisvaltuutetuista jopa vaatii, että kunnostetun joukkohaudan ympäristöön tulee kaupunkilaisten asuin- ja virkistysalue ja suljettu sotilasalue siirrettäisiin muualle.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.