Mainos

Punakhmerpäällikön tuomiota kritisoidaan Kambodzhassa

Kambodzhan punakhmerien hirmuhallintoa ruotivalle tuomioistuimelle ennustetaan vaikeita aikoja siitä huolimatta, että tuomioistuin antoi tänään ensimmäisen tuomionsa hirmuteoista.

Pahamaineista Tuol Slengin vankilaa johtanut Kaing Guek Eav sai 35 vuoden vankeustuomion murhista, kidutuksesta, raiskauksista ja rikoksista ihmiskuntaa vastaan. Duchin nimellä tunnettu vankilanjohtaja istuu tuomiotaan seuraavat 19 vuotta, koska tuomiosta vähennetään tutkintavankeuden aika.

YK:n asettama oikeusistuin totesi, että Tuol Slengin vankilassa tapettiin punakhmerien aikaan vuosina 1975-1979 vähintään 12 273 ihmistä, joskin luku saattaa olla jopa 14 000.

Monet omaisensa menettäneistä arvostelivat ankarasti tuomiota.

- Jos voi tappaa 14 000 ihmistä ja istua vain 19 vuotta - 11 tuntia anastettua elämää kohti - mitä se on? Se on vitsi, rusikoi Theary Seng, jonka isä kuoli Tuol Slengissä.

Tätinsä menettänyt Khan Mony moitti tuomiota epäoikeudenmukaiseksi.

- Duch tappoi niin monta ihmistä. Jos oikeusistuin olisi ollut oikeudenmukainen, ihmiset pysyisivät rauhallisina ja ja hyväksyisivät tuomion, Khan Mony sanoi.

Pol Potin varamies odottaa oikeudenkäyntiä

67-vuotiaan Duchin tapaus oli tarkkailijoiden mukaan varsin selväpiirteinen verrattuna oikeudenkäyntejään odottavien neljän muun punakhmerjohtajan tekoihin. Duchin oma allekirjoitus löytyy nimittäin tuhansista kuolemantuomioista.

Oikeudenkäyntiä odottaviin johtajiin lukeutuvat ex-presidentti Khieu Samphan sekä punakhmerejä johtaneen Pol Potin oikeaksi kädeksi luonnehdittu Nuon Chea.

Monet kambodzhalaiset pelkäävät, että syytetyt ennättävät kuolla ennen oikeudenkäyntiä tai että he eivät muista syistä joudu koskaan tuomioistuimen eteen. Oikeusprosessi on erittäin monimutkainen, eikä oikeusistuimella ole Kambodzhan nykyhallituksen varauksetonta tukea.

Monilla huipputehtäviin kohonneilla kambodzhalaisilla on kytköksensä punakhmereihin. Esimerkiksi pitkäaikainen pääministeri Hun Sen toimi jalkaväkisotilaana punakhmerien riveissä. Maan valtiovarainministeri on puolestaan myöntänyt toimineensa Pol Potin tulkkina.

Pääministeri Hun Sen on varoittanut jopa sisällissodan vaarasta, jos oikeusistuin ryhtyy tonkimaan menneitä liian syvältä.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP - DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.