Mainos

Punakhmerien johtajat saivat palata turvapaikkaansa

Kambodzhan hallitus päästi tänään Punaisten khmerien johtajat Khieu Samphanin ja Nuon Chean palaamaan tukikohtaansa Thaimaan rajan tuntumaan. Ihmisoikeusjärjestöt epäilivät, ettei entisen hirmuhallinnon edustajia enää saada oikeuden eteen vastaamaan teoistaan.

Kambodzhan hallitus antoi punakhmerijohtajille arvokkaan vastaanoton, kun he jouluna saapuivat Phnom Penhiin ja ilmoittivat siirtyvänsä tukemaan Hun Senin johtamaa hallitusta. Juhlallinen vastaanotto järkytti ihmisoikeusjärjestöjä ja tavallisia kambodzhalaisia, jotka vaativat Khieu Samphanin ja Nuon Chean pidättämistä.

Khieu Samphan oli punakhmerien johtajan Pol Potin virallinen edustaja ja Nuon Chea järjestön pääideologi sissien noustessa valtaan vuonna 1975. Arviolta 1,7 miljoonaa kambodzhalaista kuoli vuoteen 1979 asti kestäneen hirmuhallinnon aikana. Pääministeri Hun Sen on vakuuttanut, ettei hänen hallituksensa pyri estämään punakhmerien saattamista vastuuseen teoistaan. Punakhmerien Pailinin tukikohta Thaimaan rajan tuntumassa on kuitenkin käytännössä autonominen alue, jonne hallituksen toimivalta ei ulotu.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huomauttaneet, että monet ulkovallat ovat tukeneet suuresti punakhmerejä ja pelkäävät epämiellyttäviä paljastuksia mahdollisen oikeudenkäynnin yhteydessä. Kiina tuki avoimesti Pol Potin hirmuhallitusta, mutta myös Yhdysvallat ja Britannia auttoivat vietnamilaisten vuonna 1979 syrjäyttämiä punakhmerejä. Naapurimaa Thaimaa on puolestaan antanut lukuisille sissijohtajille suojapaikan rajojensa sisäpuolella.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.