Mainos

Punakhmerien johtaja kiinni Kambodzhanissa

Pidätetty oli Pol Potin luottomies, kun punaiset khmerit hallitsivat kambodzhaa verisesti 1970-luvulla.

Entinen punakhmerien johtaja Khieu Samphan on saanut syytteet sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Syytteet luettiin YK:n tukemassa Kambodzhan kansanmurhaa selvittävässä tuomioistuimessa Phnom Penhissä.

Kambodzhan poliisi pidätti Khieu Samphanin aiemmin päivällä pääkaupungissa Phnom Penhissä. Kolmisenkymmentä poliisia haki hänet sairaalasta, missä hän oli hoidettavana. Hän käveli poliisiautolle, jonne hänet nostettiin.

- Hänet on pidätetty ja tuotu tuomioistuimen eteen, kertoi tuomioistuimen tiedottaja. 76-vuotiasta Khieu Samphania kuulusteltiin pitkälle iltaan ennen syytteiden julkistamista. Hänen puolustusasianajajanaan toimii ranskalainen Jacques Verges.

Khieu Samphan vietiin viime viikolla sairaalaan pääministeri Hun Senin määräyksestä. Pääministerin mukaan hallitus olisi saattanut joutua vastuuseen, jos sairasteleva punakhmer-johtaja olisi kuollut. Hänestä ei kuitenkaan löydetty mitään mainittavaa vikaa, Khieu Samphanin vaimo kertoi.

Pol Potin luottomies

Khieu Samphan oli Pol Potin luottomies, kun punakhmerit hallitsivat verisesti Kambodzhaa 1975-79. Arviolta 1,7 miljoonaa ihmistä sai tuolloin surmansa.

Khieu Samphan kiistää tietäneensä julmuuksista aikana, jolloin Pol Pot toteutti maaseutu-utopiaansa. Miljoonia ihmisiä siirrettiin kaupungeista kollektiivitiloille. Punakhmerit poistivat rahan, uskonnon ja koulut.

Khieu Samphan puolustaa äskettäin ilmestyneessä kirjassaan Pol Potia.

- Nälkäännäännyttämisen politiikkaa ei ollut. Ei ollut joukkosurmia, Khieu Samphan kirjoittaa. Hän syytti paikallisia komentajia ihmisten huonosta kohtelusta.

Kansanmurhan tutkijat myöntävät, ettei Khieu Samphania vastaan ole yhtä paljon todisteita kuin muita syytettyjä vastaan, mutta sanovat hänen tienneen punakhmerien teloituksista. Khieu Samphan ei heidän mukaansa tehnyt mitään niiden estämiseksi.

Tuomioistuimen eteen on aiemmin tuotu kaksi entistä punakhmerin ministeriä: Ieng Sary ja tämän vaimo Ieng Thirith. Liikkeen ideologi Nuon Chea ja vankilanjohtaja Duch pidätettiin jo aiemmin tänä vuonna. Heitä kaikkia syytetään rikoksista ihmisyyttä vastaan. He ovat syytteen mukaan osallistuneet murhiin, tuhoamiseen, vangitsemisiin, orjuuttamiseen ja pakkotyöhön määräämiseen.

Hirmuhallinnon johtaja Pol Pot kuoli vuonna1998 joutumatta vastaamaan teoistaan tuomioistuimelle. Tuomioistuin aloitti toimintansa viime vuonna.

"Paholaisen asianajaja" saapui Samphanin avuksi

Sotarikollinen Klaus Barbie, terroristi Carlos ja nyt punakhmerjohtaja Khieu Samphan - ranskalaislakimies Jacques Verges'n päämieslista on kuin kansainvälisen rikollisuuden kuka-kukin-on.

Verges'n on sanottu olleen punakhmerien pään Pol Potin hyvä ystävä ja tunteneen myös Samphanin. Kiistelty asianajaja liittyikin tänään hänen puolustuksensa riveihin.

Verges kirjoitti jo vuonna 2004 Samphanin muistelmien esipuheessa, että punakhmerien hallinto syyllistyi rikoksiin ihmisyyttä vastaan, mutta Samphan ei ottanut osaa niihin.

Verges on koko pitkän asianajajauransa ajan erikoistunut vaikeisiin ja kiistanalaisiin tapauksiin. Hän puolusti 1950-luvulla Ranskaa vastaan kamppailleita algerialaisia vapaustaistelijoita, ja 1960-luvun lopulla hän puhui palestiinalaisten konekaappaajien puolesta Israelissa.

Verges'n liikkeistä vuosina 1970-1978 ei tiedetä paljoakaan, mutta hänen arvellaan asustelleen joko Kambodzhassa tai Lähi-idässä. Sen jälkeen hän palasi julkisuuteen ja jatkoi enimmäkseen terrorismista tai sotarikoksista epäiltyjen puolustamista.

Hän ilmaisi myös halunsa puolustaa Saddam Husseinia ja Slobodan Milosevicia. Verges onkin toimintansa takia saanut kutsumanimen "paholaisen asianajaja".

- Jokaiselle on oikeus puolustukseen, ja jokaisen asianajajan velvollisuus on puolustaa syytettyjä, hänen kerrotaan perustelleen työtään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.