Mainos

Punakhmer-johtajille elinkautiset - syynä 1970-luvun sotarikokset

Kaksi entistä punakhmerjohtajaa on tuomittu elinkautisiin vankeusrangaistuksiin kansanmurhajutussa Kambodzhassa. Tuomio tuli YK:n tukemassa erityistuomioistuimessa monenlaisista rikoksista ihmisyyttä vastaan, kuten murhista ja poliittisesta vainosta.  

Äärimaolaiset punakhmerit hallitsivat Kambodzhassa vuodet 1975-1979. Sinä aikana kuoli yli puolitoista miljoonaa ihmistä, mikä on liki neljännes väestöstä.  

Punakhmerit muun muassa ajoivat miljoonia ihmisiä kaupungeista maaseudulle. Heidän tavoitteenaan oli luoda jonkinlainen maalaisutopia.   

Moni kuoli siirtojen aikana ja niiden jälkeen pakkotyössä ylirasitukseen, nälkään ja sairauksiin. Lisäksi punakhmerit muun muassa teloittivat joukoittain vastustajiaan.  

Tuomioistuin katsoi, että punakhmerhallinnon varajohtaja Nuon Chea, 88, ja entinen valtiojohtaja Khieu Samphan, 83, olivat keskeisessä roolissa pakkosiirtojen ja teloitusten suunnittelussa.  

Kaksikolla on samassa tuomioistuimessa meneillään toinenkin oikeudenkäynti, jossa heitä syytetään muun muassa osallisuudesta vietnamilaisten ja muslimien kansanmurhaan, pakkoavioliittoihin ja raiskauksiin.  

Entiset punakhmerjohtajat valittavat tuomiostaan, kertoivat miesten oikeusavustajat.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.