Mainos

Punaisia kuoli luultua enemmän

Suurin osa kansalaissodassa kuolleista punaisista menehtyi todennäköisesti espanjantautiin.

Vuoden 1918 sodassa kuoli huomattavasti enemmän punaisia kuin tähän asti on arvioitu. Tieto käy ilmi tänään julkaistusta Suomen sotasurmat 1914-1922-tilastoraportista.

Raportin mukaan punaisia kaatui noin 5200 eli 1800 enemmän kuin on luultu. Vankileireillä tauteihin kuoli 13 500 punaista.

Suurin osa sairauksiin menehtyneistä punaisista kuoli todennäköisesti espanjantautiin. Aiemmin espanjantaudin uhrien määrää ei tiedetty, koska sodan vankileirilääkärit eivät osanneet diagnosoida kulkutauteja asianmukaisesti.

Hallitus asetti sotasurmaprojektin maaliskuussa 1998. Sen tehtävänä oli selvittää sotatoimien yhteydessä vuosina 1914-1922 kuolleet suomalaiset ja Suomessa kuolleet ulkomaalaiset. Projekti sai yli 2500 yhteydenottoa, ja monet harrastajat tekivät paikallisia sotasurmaselvityksiä.

Projektin keräämät tiedot on koottu Kansallisarkiston nettisivuille osoitteeseen www.narc.fi. Sieltä löytyy sähköiset henkilökortit 39 550 kuolleesta. Sivuilla on tähän mennessä jo yli 185 000 käyntiä.

Vuoden 1918 sodassa jopa 38 500 kuollutta

Projekti onnistui keräämään 36 640:n vuoden 1918 sodan aikana kuolleen ihmisen henkilökortit. Jo tämä määrä on 10 000 kuollutta enemmän kuin valtiollinen tilastoraportti vuonna 1970 arvioi. Todennäköisesti menehtyneitä oli vielä enemmän.

-Projektin nimitiedosto on lähdejulkaisu, jonka avulla voi tehdä arvioita muun muassa surmansa saaneiden lukumäärästä. Itse arvioisin vuoden 1918 sodan aiheuttaman henkilötappion olleen 38 500 ihmistä, projektin johtaja Lars Westerlund summaa. Westerlundin arvion mukaan näistä kuolleista peräti 3000 oli ulkomaalaisia, etupäässä venäläisiä. Suomalaisista punaisia oli noin 29600 ja valkoisia noin 5200. Loppujen puolesta ei ole varmaa tietoa, mutta todennäköisesti he olivat punaisia.

Vaikka nyt tehty sotasurmaselvitys on varsin kattava, siinäkin on vielä puutteita ja virheitäkin. Projektin johtoryhmän puheenjohtaja, professori Heikki Ylikangas arvioi kuolleita puuttuvan vielä satoja. Lisäksi osa on päätynyt henkilökortteihin kahteen kertaan, ja jotkut elossa selvinneet on merkitty kuolleiksi.

-Siitä huolimatta tämä tutkimus on ylivoimaisesti paras ja täydellisin aiheesta tehty tutkimus kansainvälisestikin. Ja selvityksen yksi tarkoitus on innostaa ihmisiä lisätutkimuksiin, Ylikangas sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.