Mainos

Punaisen Ristin konferenssi: Humanitaarista oikeutta noudatettava

Aseellisten selkkausten kaikkien osapuolten on noudatettava humanitaarisen oikeuden sääntöjä siviilien suojelemiseksi ja heidän auttamisekseen, vaati tänään päättynyt Punaisen Ristin kansainvälinen konferenssi Genevessä.

Ihmisyyden voima -nimiseen konferenssiin osallistuivat Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun jäsenjärjestöt, niiden kattojärjestöt sekä sodan uhreja suojelevien Geneven sopimusten ja lisäpöytäkirjojen allekirjoittajavaltiot.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean puheenjohtaja Cornelio Sommaruga totesi humanitaarisen oikeuden periaatteita loukattavan nytkin useissa paikoissa maapallolla.

-Pyydämme valtioita noudattamaan velvollisuuksiaan, hän sanoi. Koska oppositioliikkeitä usein tuetaan ulkomaisten hallitusten voimin, saadaan nuokin ryhmät noudattamaan sääntöjä hallitusten käskystä. -Punaisella Ristillä on myös muita keinoja: sen työntekijät selostavat taisteleville ryhmille sodan oikeussääntöjä. Käytämme lisäksi paljon radiota, Sommaruga kertoi.

Sommaruga muistutti, että myös aseellisten ryhmien jäsenet joutuvat oikeudelliseen vastuuseen teoistaan Geneven sopimusten pohjalta.

Punaisen Ristin kansainvälisen liiton puheenjohtaja Astrid Heiberg totesi luonnononnettomuuksien surmaavan jo nyt enemmän ihmisiä kuin sotien.

-Suuri osa ihmisistä asuu luonnononnettomuuksille alttiilla alueilla ja luonnononnettomuuksien määrä on kasvussa, hän sanoi. Katastrofivalmiutta on siksi parannettava. -Monet hallitukset eivät pysty selviämään yksin luonnononnettomuuksien aiheuttamista tuhoista, joten katastrofit on otettava osaksi hallitusten, rahoituslaitosten ja kansainvälisten järjestöjen kehityssuunnitelmia, Heiberg jatkoi.

Konferenssi hyväksyi järjestöjen ja hallitusten yhteisen toimintasuunnitelman vuosille 2000-2003. Se koostuu kolmesta osasta: aseellisten selkkausten uhrien suojelusta humanitaarisen oikeuden kunnioittamisen pohjalta, avustustoiminnasta aseellisissa selkkauksissa ja luonnononnettomuuksissa sekä valtioiden ja järjestöjen yhteistyöstä vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten elinolojen parantamisesta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.