Punaisen moskeijan johtaja kuoli ristitulessa

Kellarissa piileskellyt Punaiseen moskeijan johtaja sai surmansa Pakistanin armeijan ja islamistitaistelijoiden ristitulessa.

Taistelut Pakistanin Punaisella moskeijalla ovat jatkuneet. Moskeijan johtaja Abdul Rashid Ghazi sai illalla surmansa armeijan operaatiossa. Hän kuoli islamistitaistelijoiden ja armeijan ristitulessa, kertoo sisäministeriön edustaja.

Kellarissa piileskellyt Ghazi oli tullut rakennuksesta neljän tai viiden taistelijan ympäröimänä. Taistelijat olivat ampuneet kohti turvallisuusjoukkoja ja armeija vastasi tulitukseen.

Punaisen moskeijan kriisin vaiheet

Armeijan edustaja arvioi, että operaatio on nyt viimeisessä vaiheessaan ja jatkuisi vielä yön yli. Hänen mukaansa 20 prosenttia moskeijan alueesta on vielä taistelijoiden hallussa ja vastarinta on kovaa.

Sotilaat rynnäköivät aamulla moskeijaan, kun rakennuksen piiritys oli jatkunut viikon.

Aamulla moskeijasta poistui jo kymmeniä fundamentalistiopiskelijoita. Taistelijat antautuivat, kun sotilaat antoivat heille viimeisen tilaisuuden poistua.

Pakistanin hallituksen mukaan moskeijassa on ollut linnoittautuneena sata taistelijaa ja 300-400 naista ja lasta.

Hallitus on pelännyt taistelijoiden käyttävän naisia ja lapsia ihmiskilpinä ja itsemurhaiskuja pidetään mahdollisina. Moskeija on myös miinoitettu.

Asiantuntija: Punainen moskeija propagandavoitto islamisteille

Suomalaisen islam-asiantuntijan, ulkoasiainsihteeri Anssi Kullbergin mukaan Punaisen moskeijan tapahtumat ovat propagandavoitto islamisteille, vaikka pakistanilaissotilaat saivatkin vallattua moskeijan.

- Kuvat moskeijoiden purkamisesta ovat hyvää propaganda-aineistoa islamisteille. Ne tekevät (Pakistanin presidentin) Musharrafin vastaisesta pyhästä sodasta islamistien silmissä entistäkin oikeutetumman, Kullberg arvioi.

Kullbergin mukaan Punaisen moskeijan piiritys ei ole mikään poikkeuksellinen käännekohta Pakistanin kehityksessä, vaan maan tilanne on ollut kärjistynyt jo pitkään.

- Punaisen moskeijan piiritys on vain herättänyt poikkeuksellisen paljon huomiota, sillä se tapahtui maan pääkaupungissa kansainvälisen median silmien alla, Kullberg sanoo.

Kullbergin mielestä on ennenaikaista maalailla kauhukuvia islamilaisesta vallankumouksesta Pakistanissa, vaikka islamistien kannatus onkin paikoitellen ollut kasvussa ja vaikka Afganistanin rajaseuduilla piileskelevät talebanmieliset sotilaskomentajat uhkaavatkin Musharrafia pyhällä sodalla.

Islamistien aktivoituminen saattaa Kullbergin mukaan kääntyä heitä itseään vastaan, jos presidentti Musharrafin johtama oikeisto saa maan vasemmistosta uusia kannattajia islamistien uhan edessä.

Islamilainen vallankumous Pakistanissa olisi Kullbergin mukaan länsimaille "katastrofaalinen menetys", sillä 165 miljoonan asukkaan Pakistan kuuluu maailman kymmenen suurimman maan joukkoon - ja on kaiken lisäksi ydinasevalta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat