Mainos

Punainen risti vieraili pidätettyjen luona Afganistanissa

Punaisen Ristin edustajat ovat vierailleet afganistanilaisessa vankilassa, jossa maata hallitseva Taleban-liike pitää kolme viikkoa sitten pidätettyjä länsimaisia avustustyöntekijöitä. Punaisen Ristin vierailu oli ensimmäinen kerta, kun pidätettyjen sallittiin olla missään yhteydessä ulkomaailmaan. Avustustyöntekijöitä syytetään yrityksestä käännyttää muslimeja kristinuskoon.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) Afganistanin-johtaja Robert Monin vahvisti, että järjestön viisi työntekijää tapasi pidätetyt Kabulissa sijaitsevassa vankilassa. Hänen mukaansa pidätettyjä pidetään kahdessa eri sellissä, joista toisessa on kaksi miestä ja toisessa kuusi naista.

-He olivat iloisia nähdessään meidät, Monin kertoi.

Hän ei kuitenkaan antanut tarkempia tietoja pidätettyjen terveydentilasta tai vankilan olosuhteista. Taleban on vakuuttanut kohtelevansa pidätettyjä hyvin. Moninin mukaan tapaaminen kesti useita tunteja, eivätkä paikalliset viranomaiset puuttuneet sen kulkuun.

Taleban myönsi eilen viikkoja kestäneen kädenväännön jälkeen Punaiselle Ristille luvan tavata pidätettyjä. Maan virallinen uutistoimisto Bakhtar kertoi eilen, että myös pidätettyjen sukulaisille sekä näiden kotimaiden diplomaateille myönnetään uudet viisumit vierailua varten.

Australian, Yhdysvaltojen ja Saksan diplomaatit joutuivat viime viikolla poistumaan Afganistanista tapaamatta lainkaan pidätettyjä. Diplomaattiryhmän viisumeille ei tuolloin myönnetty pidennystä. Nyt Taleban on kuitenkin ilmoittanut myöntävänsä diplomaateille maanantaina uudet viisumit. Konsulien on määrä lentää Kabuliin tiistaina. Näyttää todennäköiseltä, että he pääsevät tällä kertaa myös tapaamaan pidätettyjä.

Kahdeksasta länsimaisesta avustustyöntekijästä kaksi on kotoisin Australiasta, neljä Saksasta ja kaksi Yhdysvalloista. Heidän lisäkseen pidätettyinä on 16 saman avustusjärjestön paikallista työntekijää. Ankarimmillaan käännyttämisestä saattaa seurata Afganistanissa jopa kuolemantuomio.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.