Mainos

Punainen Risti: Terroriepäiltyjä salaisissa vankiloissa

Punainen Risti on ilmaissut huolensa vankien kohtelusta Yhdysvaltojen salaisissa pidätyskeskuksissa.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ilmoitti tänään olevansa hyvin huolissaan vangeista Yhdysvaltojen salaisissa pidätyskeskuksissa ja vankiloissa eri puolilla maailmaa. Punaisen Ristin tiedottaja Eros Bosisio kertoi järjestön pyytäneen useita kertoja Yhdysvaltain viranomaisilta tietoja vangeista, jotka on pidätetty kahden viime vuoden aikana mm. Afganistanissa ja Pakistanissa.

Yhdysvaltain joukkoja on syytetty vankien kidutuksesta ja nöyryytyksestä Abu Ghraibin vankilassa lähellä Bagdadia. Julkisuuteen tieto suurta järkytystä herättäneistä kidutuksista vuoti osaltaan Punaisen Ristin kansainvälisen komitean raportista.

Monia al-Qaidan ja Talebanin taistelijoiksi epäiltyjä pidetään vangittuina Yhdysvaltain armeijan ylläpitämissä vankiloissa ja pidätyskeskuksissa Bagramissa Afganistanissa ja Quantanamossa Kuubassa. Näihin vankiloihin Punaisen Ristin tarkkailijat pääsevät säännöllisesti. Näiden lisäksi osaa vangeista pidetään Punaisen Ristin mukaan eristyksissä paikoissa, joiden sijaintia ei ole paljastettu.

- Pääsy näihin paikkoihin ei ole vielä varmistunut. Sillä olisi erittäin suuri humanitäärinen merkitys. Tämä ei koske pelkästään Afganistania, vaan kyse on maailmanlaajuisesta asiasta, Bosisio sanoi.

Bosision mukaan Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on vaatinut, että sille ilmoitetaan kaikista Afganistanissa pidätetyistä henkilöistä. Samoin Punainen Risti vaatii, että pidätetyt siirretään nopeasti paikkoihin, joissa Punainen Risti voi vierailla.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.