Mainos

Punainen Risti: Lääkärit mukana CIA:n kidutuksissa

Amerikkalaiset sotilaslääkärit osallistuivat keskustiedustelupalvelu CIA:n kuulusteluihin, käy ilmi julkisuuteen vuotaneesta Punaisen Ristin raportista. Kuulusteluissa vankeja pahoinpideltiin ja kidutettiin.

Lääkärit olivat paikalla, kun vankien päät painettiin veden alle, kun heitä paiskottiin seinille, asetettiin alttiiksi äärimmäisille lämpötiloille tai estettiin nukkumasta päiväkausia. Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) haastattelemien vankien mukaan lääkärien roolina oli hienosäätää kidutuksen kovuutta.

Raportissa lääkärien katsottiin rikkoneen vakavasti etiikkaansa.

Helmikuulta 2007 oleva raportti perustuu 14 "tärkeän" vangin haastatteluihin. Vangit lähetettiin syksyllä 2006 Guantánamon vankileirille, ja he viettivät myös jaksoja CIA:n salaisissa pidätyskeskuksissa ulkomailla.

New York Review of Books -lehti julkisti osia raportista viime kuussa, ja tällä viikolla raportti julkaistiin kokonaisuudessaan lehden verkkosivuilla.

ICRC:n edustaja vahvisti raportin aitouden mutta pahoitteli samalla sen julkistamista. Raportti oli hänen mukaansa tarkoitettu vain Yhdysvaltain hallinnon korkea-arvoisille jäsenille.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.