Mainos

Punainen Risti: Kirgisiassa humanitaarinen katastrofi

Etelä-Kirgisiaa uhkaa erittäin laaja humanitaarinen katastrofi, varoittaa Punainen Risti. Viimeisimpien tietojen mukaan 179 ihmistä olisi kuollut levottomuuksissa.

- Kaikki kansainväliset toimijat, kuten esimerkiksi Punainen Risti ja YK lähtevät siitä, että kuolleiden määrä on aliarvioitu ja se tulee varmasti nousemaan lähipäivinä useisiin satoihin. Loukkaantuneita on tuhansittain, joista osa on hoidettu paikanpäällä, osa heistä on kuljetettu muualle, jopa Moskovaan asti sairaalahoitoon, kertoo Tadžikistanin Dushandessa oleva Punaisen Ristin avustustyöntekijä Katri Tukiainen MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Tukiainen kertoo, että viranomaisten mukaan tilanne Etelä-Kirgisiassa on hallinnassa. Poliisi ja armeija ovat pystyneet riisumaan aseista väkivaltaisia ryhmiä.

- Tietojen mukaan kuitenkin kylissä väkivaltaisuudet jatkuvat ja tilanne on erittäin epävakaa edelleen. Mikä tahansa tapahtuma voi aiheuttaa tilanteen leimahtamisen väkivaltaiseksi uudestaan.

Pakolaisten tilanne huolestuttavin

Noin 100 000 ihmisen arvioidaan paenneen Uzbekistanin rajan yli.

- Maa ei ole enää voinut vastaanottaa pakolaisia ja siksi raja suljettiin pari päivää sitten. Noin 15 000 ihmistä odottaa rajalla Kirgisian puolella. He eivät uskalla palata kotiinsa, joten he ovat ikään kuin motissa siellä. Suurin osa heistä on naisia ja lapsia, Tukiainen kertoo.

Pakolaisten kerrotaan ylittäneen myös Tadžikistanin rajan, vaikka levottomalta alueelta on rajalle yli 200 kilometriä.

- Oshin kaupungissa on loukossa yhä esimerkiksi vanhuksia, jotka eivät ole voineet paeta. He ovat piilossa esimerkiksi kellareissa, Tukiainen kertoo.

Katso Katri Tukiaisen ja SPR:n kansainvälisen avun koordinaattori Tytti Vartiaisen haastattelut (Huomenta Suomi 16.6.2010)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.