Punainen Risti: Israelin toimet syventävät Gazan kriisiä

Sadat potilaat jääneet vaille hoitoa. Muutamia kuollut hoidon puutteeseen.

Israelin rajoitukset ovat Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) mielestä syventäneet Gazan humanitaarista kriisiä.

Komitean mukaan rajoitukset vaikeuttavat kohtuuttomasti elintarviketuotantoa ja sairaaloiden toimintaa.

Liikkumisrajoitukset ovat pysäyttäneet maatalouden ja jättäneet monet viljelijät kokonaan vaille tuloja. Vihannes- ja hedelmäkuormat ovat mädäntyneet raja-asemille.

- Palestiinalaisalueet joutuvat kohtaamaan vakavan humanitaarisen kriisin, jossa miljoonilta ihmisiltä kielletään inhimillinen arvokkuus, eikä vain joskus, vaan joka päivä, järjestö totesi.

ICRC:n mukaan yli 800 ihmistä on jäänyt vaille kunnollista sairaalahoitoa, koska he eivät ole voineet poistua alueelta puoleen vuoteen.

- Kolme potilasta on kuollut hoidon puutteeseen. Osassa tapauksista ICRC on pystynyt puuttumaan tilanteeseen, kertoi järjestön tiedottaja Florian Westphal.

Hänen mukaansa Gazassa on pulaa muun muassa syöpälääkkeistä ja leikkaussalitarvikkeista.

"Väestöstä tullut konfliktin panttivanki"

ICRC kehotti lausunnossaan Israelia lopettamaan kostotoimensa, jotka ovat halvaannuttamassa elämän Gazassa.

- Israelin toimet tuottavat valtavan humanitaarisen laskun. Ne jättävät miehitysalueen asukkaille juuri ja juuri riittävästi selviytymisen edellytyksiä, mutta eivät niin paljon, että he voisivat elää normaalia tai arvokasta elämää, totesi ICRC:n Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan päällikkö Beatrice Megevand Roggo.

- Palestiinan väestöstä on tullut käytännössä konfliktin panttivanki, hän lisäsi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat