Mainos

Punainen Risti: Haitissa jopa 50 000 kuolonuhria

Haitin Punaisen Ristin arvion mukaan maanjäristyksen uhriluku liikkuu 45 000 - 50 000 välillä. Järjestö uskoo lisäksi kolmen miljoonan ihmisen loukkaantuneen tai menettäneen kotinsa.

Punainen Risti on kuitenkin korostanut, että kyseessä on toistaiseksi pelkkä arvio.

Pelastustyöntekijät taistelevat parhaillaan aikaa vastaan yrittäessään löytää maanjäristyksen eloonjääneitä Haitissa.Kansainvälisten avustusjärjestöjen työntekijöitä on alkanut virrata tänään saarivaltioon, jota voimakkuudeltaan 7 Richterin asteikolla ollut järistys vavisutti toissapäivänä.

- Ensisijainen tavoitteemme on nyt löytää eloonjääneitä, sanoo YK:n edustaja Elisabeth Byrs. – Työskentelemme kelloa vastaan.

Epätoivo kuitenkin kasvaa maanjäristyksessä selvinneiden keskuudessa, sillä sekä ruoasta että lääkkeistä on huutava pula. Monet ihmiset joutuivat viettämään jo toisen yön peräkkäin kadulla, koska heidän kotinsa ovat romahtaneet.

Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä sortuneiden koulujen, sairaaloiden, hotellien ja hallintorakennusten alta kuuluu eloonjääneiden avunhuutoja. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 80 prosenttia kaupungista on tuhoutunut tai vaurioitunut pahoin.

"Maamme on täysin tuhoutunut"

Tokiossa järistyksen aikana ollut Haitin asiainhoitaja Jean-Claude Bordes on surrut maan pääkaupungin puolesta, jonka hän sanoo olevan ”täysin tuhoutunut”.

- Käymäni puhelinkeskustelut eivät ole olleet pitkiä. Kuulin vain huutoa. Meidän maamme on tuhoutunut, meillä ei ole mitään jäljellä, Bordes kuvaili.

Kuolonuhrien tarkkaa määrää on edelleen mahdotonta tietää. Pääministeri Jean-Max Bellerive arvioi aiemmin, että luku saattaa nousta yli 100 000:an. Haitin presidentti Rene Preval on puolestaan ennakoinut, että noin 50 000 ihmistä saattoi menehtyä järistyksessä.

Avustusjoukkoja ja asiantuntijoita on saapumassa Haitiin muun muassa Kanadasta, Ranskasta, Saksasta, Venäjältä ja Espanjasta. Myös Yhdysvalloista on lähdössä 5 500 sotilasta ja 300 lääkintähuollon ammattilaista.

Punaisen Risti on luvannut avustaa Haitia 10 miljoonalla dollarilla ja Maailmanpankki 100 miljoonalla dollarilla. Maailman elintarvikeohjelma toimittaa puolestaan 15 000 tonnia ruokaa.

(MTV3 – AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.