Mainos

Punainen Risti: Britannian terveydenhuollossa "humanitaarinen kriisi" – ihmisiä kuollut päivystyksessä

Britannian julkisessa terveydenhuollossa muhii humanitaarinen kriisi, sanoo Britannian Punainen Risti.

Avustusjärjestön mukaan sen työntekijät ja vapaaehtoiset ovat avustaneet toimintakykynsä rajoilla olevia ja täpötäysiä sairaaloita muun muassa sairaankuljetuksissa. Järjestöä on tarvittu tueksi myös kotihoidossa.   

Punainen Risti vetoaa Britannian hallitukseen, jotta se lisäisi julkisen terveydenhuollon rahoitusta.  

Asiasta uutisoi muun muassa sanomalehti Independent.  

"Kansallinen skandaali"  

Britannian oppositiopuolue Labourin johtaja Jeremy Corbyn on vaatinut pääministeri Theresa Mayta parlamenttiin kertomaan, mitä terveydenhuollon kriisille aiotaan tehdä. Corbynin mukaan kyseessä on kansallinen skandaali.   

– Kriisi terveydenhuollossamme on ennennäkemätön. Ihmiset makaavat kuljetussängyissä käytävillä odottaen pääsyä vastaanotolle.

Sairaalat ovat joutuneet sulkemaan oviaan, koske ne eivät voi ottaa lisää potilaita. Terveydenhuolto on murtumispisteessä.  

Corbyn totesi eilen, ettei kriisi sairaaloissa johdu sairauksien puhkeamisesta vaan hallituksen toimista.  

– Hallitus on toistuvasti epäonnistunut ohjaamaan tarvittavia varoja terveydenhuoltoon samalla, kun se on leikannut sosiaalipalveluista ja tuhlannut miljardeja organisaatiouudistuksiin ja yksityistämisiin, oppositiojohtaja syytti.  

Pääministeri May ja terveysministeri Jeremy Hunt eivät ole kommentoineet viimeisimpiä väitteitä terveydenhuollon tilasta ja oppositio on syyttänyt heitä piileskelystä.  

Ihmisiä kuollut vuodetta odottaessa  

Britannian Punainen Risti otti maan julkisen terveydenhuollon tilaan kantaa pian sen jälkeen, kun kaksi potilasta kuoli Worcesterissa saman sairaalan päivystyksessä viikon aikana. Molemmat saivat sairauskohtauksen käytävällä sillä aikaa, kun odottivat vapautuvaa vuodepaikkaa.  

Sairaaloissa on pulaa vuodepaikoista muun muassa siksi, ettei kotiutettaville potilaille ole tarjolla tarvittavia palveluja, jolloin heidän vuodepaikkojaan ei voida vapauttaa.  

– Olemme nähneet, miten ihmisiä lähetetään kotiin ilman vaatteita, osa kaatuu (kotona) eikä heitä löydetä päiviin, osa ei pääse pesulle, koska heille ei ole hoitajaa, sanoo Britannian Punaisen Ristin johtaja Mike Adamson Independentille.  

– Jos ihmiset eivät saa tarvitsemaansa hoitoa, he päätyvät vain uudestaan päivystykseen ja kierre alkaa alusta.  

Britannian julkisesta terveydenhuollosta vastaavan viraston mukaan joulukuussa päivystyksistä jouduttiin käännyttämään potilaita pois tilanpuutteen vuoksi 143 kertaa. Vuoden takaiseen verrattuna tapaukset ovat lisääntyneet yli 60 prosenttia.   

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.