Punainen Risti aloitti avustusten kuljettamisen Albaniaan

Punainen Risti aloitti tänään apukuljetukset Etelä-Albaniaan maanteitse. Rekka-autolla on määrä jakaa kahdeksan tonnia elintarvikkeita ja saippuaa mm. sairaaloihin.

Punaisen Ristin edustaja kertoi Tiranassa, että nyt alkanut kuljetus oli ensimmäinen maanteitse. Rekan suojaksi ei ole pyydetty albanialaisia poliiseja tai muita vartijoita. Kuljetuksesta on kuitenkin kerrottu etukäteen laajalle joukolle paikallisia viranomaisia.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj päätti tänään, että sen jäsenvaltiot voivat muodostaa suojajoukon turvaamaan avustuskuljetuksia. Suojajoukkoja ovat tarjoutuneet lähettämään etenkin Itävalta, Ranska, Kreikka, Italia, Portugali ja Espanja. Illalla kerrottiin kuitenkin, että rekka oli jäänyt Kreikan ja Albanian rajalle odottamaan tietoa siitä, että reitti Gjirokasteriin oli selvä.

Tiranaan on saapunut viime päivinä avustuksia lentokoneilla, ja Kreikasta on tullut apua meriteitse Saranden satamakaupunkiin. Etelä-Albaniaan tämä apu ei ole kuitenkaan yltänyt, koska hallitusta vastustavat aktivistit pitävät vallassaan valtaosaa maan eteläosasta. Avustusrekan on määrä kulkea Gjirokasterin ja Tepelen kautta Fieriin, joka on hallituksen valvonnassa.

Etyj lähettää suojajoukon

Euroopan unionin edustajat tapasivat Tiranassa pääministeri Bashkim Finon ja muita ministereitä. EU:n valtuuskunta on 10-päiväisellä vierailulla maassa. EU:n valtuuskunnan johtaja Jan d'Ansembourg kertoi, että pääministeri Fino oli pyytänyt ulkomaiden apua avustuskuljetusten suojaamiseksi. Suojajoukkoja tarvittaisiin niin ikään Tiranan lentokentällä samoin kuin Vloren ja Durresin satamakaupungeissa.

D'Ansembourgin mukaan suojajoukkojen lähettäminen tarvitsee Etyjin hyväksynnän. Etyj pääsi Wienissä sopimukseen joukkojen lähettämisestä Albaniaan odotettaessa YK:n suostumusta hankkeelle. Etyjin toimien on oltava sopusoinnussa YK:n turvallisuusneuvoston päätösten kanssa. EU:n ulkoministerit eivät päässeet sopimukseen suojajoukkojen lähettämisestä Albaniaan tapaamisessaan tämän viikon alussa.

Albanian hallitus pyysi jälleen tänään, että maahan lähetettäisiin pikaisesti ulkomaisia joukkoja. Yhtenä ratkaisumahdollisuutena on EU-lähteiden mukaan se, että Albaniassa jo olevaa pientä eurooppalaista sotilastarkkailijoiden ryhmää laajennetaan. Nämä EU-maiden tarkkailijat lähetettiin alun perin Albaniaan seuraamaan, että Albania noudattaa tynkä-Jugoslaviaa vastaan suunnattuja talouspakotteita.

EU pyrkii selvittämään, minkälaista apua Albania tarvitsee lain ja järjestyksen palauttamiseksi viikkoja kestäneiden levottomuuksien ja kapinoinnin jälkeen. Valtuuskuntaan kuuluu sekä sotilaallisia että poliittisia samoin kuin turvallisuuspoliittisia asiantuntijoita.

Aseelliset rosvojoukkiot ovat nykyisin yleisiä monissa osissa Albaniaa. Tilanne ei ole viranomaisten hallinnassa monillakaan alueilla, ja mm. pankit ovat useilla paikkakunnilla sulkeneet ovensa.

Tiranassa sai tänään yksi ihminen surmansa, kun kaksi rynnäkkökiväärein aseistautunutta miestä hyökkäsi bussia vastaan esikaupunkialueella. Yksi välikohtauksessa haavoittuneista oli 6-vuotias poika, joka on kriittisessä tilassa sairaalassa. Bussia tulitettiin kummaltakin puolelta, mutta kuljettaja jatkoi ajoa eikä pysähtynyt ammunnasta huolimatta.
-Poliisista ei näkynyt merkkiäkään, ei ennen hyökkäystä eikä sen jälkeenkään, kertoi eräs matkustajista.
(STT-AFP-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat