Mainos

"Punainen Ed" voi viedä työväenpuolueen vasemmalle

Britannian työväenpuolueen kurssi saattaa kääntyä vasempaan, kun sen johtoon nousi lauantaina Punaiseksi Ediksi ristitty Ed Miliband, 40. Yllätysvoittaja haluaa oppositiopuolueen "löytävän uudelleen radikaalit juurensa".

Valinta oli kirvelevä tappio voittajan vanhemmalle veljelle David Milibandille, josta veikattiin voittajaa viime hetkiin asti. Pikkuveli korjasi voiton puolueen äänestyksessä äärimmäisen täpärästi. Voitto heltisi 50,65 prosentilla äänistä.

Veljekset halasivat loppua kohti kitkeriä sävyjä saaneen puheenjohtajakisan päätteeksi. Voittopuheessaan Ed Miliband paalutti tavoitteeksi oppositiopuolueen paluun hallitukseen.

- Uusi sukupolvi on astunut esiin palvellakseen puoluetta ja aikanaan toivon voivani palvella maatamme, hän sanoi.

Työväenpuolue joutui keväällä oppositioon hallittuaan maata 13 vuotta. Pitkäaikaisen pääministerin ja puoluejohtajan Tony Blairin seuraaja Gordon Brown astui sivuun hävittyään vaalit. Sitä ennen puoluetta raastoi Blairin ja Brownin kannattajien kiistely.

Palopuhuja puolueen ytimestä

Ed Miliband keräsi ainekset voittoon kiertämällä peruskannattajien eli Lontoon työväenluokan parissa. Hän sai tuekseen myös kuusi ammattiliittoa - kolme kertaa enemmän kuin kukaan muu viidestä ehdokkaasta.

Palopuhuja kykeni vakuuttamaan puolueväen siitä, että hän saattaisi olla uskottavampi hallitsevan konservatiivipuolueen haastaja kuin keskustalaisempi David-veli.

Ed Milibandin nousu puolueen ytimeen tapahtui nopeasti. Hän nousi parlamenttiin viisi vuotta sitten. Brownin lähipiirin jäsenenä hän sai energia- ja ympäristöministerin salkun Brownin hallituksessa.

Uuden puheenjohtajan ensimmäinen tulikoe on puoluekokous, joka alkaa Manchesterissa sunnuntaina.

Vaalitappion jälkeen puoluekenttä odottaa uutta päänavausta. Ed Miliband myönsi voittonsa jälkeen, että kevään vaaleissa tuli takkiin raskaasti.

- Tiedän, että menetimme luottamuksen. Tiedän, että menetimme kosketuksen. Tiedän että meidän on muututtava, hän sanoi.

(MTV3 - STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.