Mainos

"Pummivanhemmat" eivät ole ongelma Helsingin joukkoliikenteessä

Pääkaupunkiseudun päivä- ja ilmaislehtien mielipidepalstoille on jälleen kerran noussut kärkästä keskustelua siitä, onko vanhemmalla oikeus ilmaiseen julkiseen joukkoliikenteeseen hänen kulkiessaan rattaiden tai vaunujen kanssa. Aihe nostaa päätään säännöllisin väliajoin, yleensä sen aloittaa kansalainen, joka vastustaa rattaiden kanssa liikkuvan maksuttomuutta.

Viime aikoina Helsingin Sanomien mielipidepalstalla on arvostelu kohdistunut erityisesti niihin vanhempiin, jotka käyttävät oikeuttaan väärin. He piilottavat kauppakassinsa vaunuihin harson alle, ja teeskentelevät matkustavansa nukkuvan vauvan kanssa - näin matkasta ei tarvitse maksaa. Jotkut kertovat nähneensä jopa vanhempien istuttavan yli-ikäisen, seitsemänvuotiaalta näyttävän lapsen rattaiden ahtaaseen istumatilaan.

Helsingin Seudun Liikenteen viestintäjohtajan Birgitta Yli-Rahkon mukaan ylläkuvatut tapaukset eivät ole HSL:lle todellinen ongelma.

- Tällaisia väärinkäyttötapauksia tapahtuu ehkä kerran, kaksi vuodessa. Olemme saaneet asiasta vain muutamia palautteita. Meillä ilmiö ei ole muodostunut ongelmaksi, tämä keskustelu näyttää vain nousevan säännöllisin väliajoin lehtien mielipidepalstoilla.

"Kyse on turvallisuudesta"

HSL tarjoaa rattaiden tai vaunujen kanssa kulkevalle aikuiselle "ilmaismatkan" Yli-Rahkon mukaan puhtaasti turvallisuusasioiden vuoksi.

- Vaunut tai rattaat tulevat bussiin keskiovista, ja matkakortin lukijalaite on bussin etuosassa. Turvallisuusriski syntyisi, jos aikuinen jättäisi lapsen vartioimatta vaunuihin liikkuvassa bussissa sillä välin, kun hän kävisi edessä maksamassa matkan. Olisi myös ongelmallista, jos vanhempi joutuisi siirtymään lapsi sylissään matkalippuostoksille liikkuvassa bussissa.

Kyse ei ole ainoastaan turvallisuudesta, vaan myös käytännöllisyydestä.

- Se ei yksinkertaisesti toimisi, että bussin olisi odotettava paikallaan kunnes aikuinen on ehtinyt eteen maksamaan ja takaisin keskitilaan ennen kuin matka voi jatkua, Yli-Rahko toteaa.

"Lapsi kasvaa joukkoliikenteen käyttäjksi"

Yhtenäisyyden vuoksi maksuttomuus on laajennettu myös raitiovaunuihin ja metroon. HSL:n mukaan vaunuilla kulkevien osuus on hyvin pieni muihin matkustajaryhmiin nähden.

Näillä näkymin HSL:llä ei ole suunnitelmia muuttaa käytäntöä, päin vastoin, HSL on itse asiassa lisäämässä rattaiden ja vaunujen paikkoja busseissa kahdesta kolmeen.

- Sitä paitsi näin lapsi kasvatetaan joukkoliikenteen käyttäjäksi, kun hän pienestä pitäen tottuu julkisia käyttämään, Yli-Rahko muistuttaa.

Onko sinulla kokemusta asiasta tai mielipidettä? Aihetta voi kommentoida myös MTV:n uutisten Facebook -sivulla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.