Mainos

Pulliainen ehdottaa mökkimatkalaisille tietulleja

Eduskunnan liikennevaliokunnan puheenjohtaja Erkki Pulliainen ehdottaa tietulleja pääkaupunkiseudun mökkimatkalaisille.

Vihreiden kansanedustajan Erkki Pulliainen mielestä tiekustannusten maksajiksi pitäisi saada ne, joiden vuoksi moottoriteitä rakennetaan. Pulliainen on aiemminkin heittänyt ilmaan tietulliehdotusta. Hän esitteli aiempaa tarkemmin ajatuksiaan vihreän valtuuskunnan liikennepoliittisessa seminaarissa tänään Kuopiossa. Pulliaisen ajatuksissa tietullit otettaisiin käyttöön mökkikauden alkaessa ja lopetettaisiin syksyllä, kun mökkiliikenne päättyy. Käytännössä tullimaksu hoidettaisiin niin, että autoissa olisi elektroninen laite, johon ennalta talletettaisiin rahaa. Kaiken edellytyksenä olisi, että moottoritielle olisi kunnollinen vaihtoehtoreitti. Esimerkiksi Helsingistä Lahteen johtavalla moottoritiellä tämmöinen vaihtoehto on jo nyt olemassa. Nopeasti ajavat voisivat käyttää moottoritietä, mutta siitä joutuisi maksamaan. Tietullit eivät koskisi työmatkalaisia. Työmatkalaisilla olisi oma laite, joka antaisi signaalin vapaasta kulusta. Pulliainen kaavaili, että tietullikausi alkaisi perjantaina kello 16 ja päättyisi maanantaiaamuna kello neljä. Hän itsekin naureskeli, että olisi varmasti mielenkiintoista nähdä ruuhkat ennen kello 16:ta.

Yhteiskunnat rahat eivät riitä

Juhannusliikenne on sujunut rauhallisesti

Tullimaksun suuruutta hän ei ole vielä pohtinut. Liioin Pulliaisen ehdotuksesta ei oikein selviä, miten autoilijoita eroteltaisiin toisistaan. Ehdotuksen taustalla on se, että Pulliaisen mielestä yhteiskunnan rahat eivät riitä teiden maksamiseen. Hän muistutti, että Lahden moottoritien jälkirahoitusmaksukin on vuodessa lähes 40 miljoonaa euroa.

Pulliainen kummasteli ylipäänsä ihmisiä, jotka lähtevät pohjoisesta pääkaupunkiseudulle. Siellä ei viihdytä, vaan viikonlopuksi pitää päästä kotiseudulle. Lahden ja Heinolan välillä on ohitustie, ja sen tilalle vaaditaan moottoritietä. Etenkin kesäaikaan tämä tieosuus on ilmeisesti Suomen ruuhkaisin tienpätkä. Pulliainen tietää, että ruuhkat aiheutuvat käytännössä vain mökkiliikenteestä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.