Mainos

Pula sairaanhoitajista uhkaa lähivuosina

Sairaanhoitajaliiton mukaan uhkaavan hoitajapulan torjuminen tulisi aloittaa pian, sillä lähivuosina eläkkeelle poistuu tuhansia sairaanhoitajia.

-

Sairaanhoitajaliiton arvioiden mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana jää eläkkeelle yli 20 000 eriasteista sairaanhoitajaa. Liitto haluaisikin mm. lisätä alan houkuttelevuutta nuorten keskuudessa. Lisäksi takaisin hoitotyöhön voitaisiin houkutella niitä noin 10 000 hoitajaa, jotka ovat siirtyneet muihin tehtäviin.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Katriina Laaksonen sanoo,ettähoitajapulaan on useita syitä. Muutto ulkomaille on vain yksi tekijä. Alan houkuttelevuutta pitäisi lisätä etenkin nuorten keskuudessa, jotta pienenevistä ikäluokista saataisiin riittävästi alan opiskelijoita. Terveydenhuollon ammatit eivät ole enää vuosiin kuuluneet nuorten suosikkeihin, vaikka kaikki opintopaikat on tähän asti saatu täytettyä.

Suomen erityispiirre on sairaanhoitajien ja töiden sijainti eri paikkakunnilla. Kun pohjoisen kunnissa kärsitään työttömyydestä, on esimerkiksi lyhytaikaisten sijaisten palkkaaminen vaikeutunut pääkaupunkiseudulla. Korkeat elinkustannukset eivät kuitenkaan houkuttele muuttoon.

-On aivan välttämätöntä, että sairaanhoitajien palkkausta ja työskentelyolosuhteita kehitetään kotimaassa, jotta Helsingissäkin olisi varaa asua ja tehdä työtä, Laaksonen painottaa. Hänen mielestään tilanteen takana ovat lyhytnäköinen säästövimma ja koulutuksen suunnittelun virheet.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.