Mainos

300 korkean tason diplomaattia Helsinkiin – erikoismiehet vieraiden turvaksi

Jo ennen alkamistaan kohua herättänyt Etyj-kokous alkaa huomenna Helsingissä. Kokoukseen saapuu satoja poliitikkoja ympäri Eurooppaa ja sitä saattelevat laajat turvatoimet. Mustien autojen saattueita ei nähdä, mutta liikennejärjestelyssä on muutoksia. 

Poliisi valvoo kokousvieraita päivin ja öin. Kokousta turvaavat poliisit, jotka tavallisesti pitävät huolta Suomen huippupoliitikoista, jotka ovat nyt sopivasti kesälomalla.

Poliiseja nähdään niin kokouspaikoilla kuin hotellien ulkopuolellakin. Kokouksen turvaaminen sujuu muiden töiden ohessa, ja osa Helsingin poliiseista on normaalistikin erikoistunut poliitikkojen suojaamiseen.

– Meillä on siinä mielessä onnellinen tilanne, että eduskunta ja suuri osa ministereistä on lomalla. Sitä työvoimaa voidaan käyttää näissä kokoushommissa, joka muuten olisi sidottuna normaaliin valtiojohdon suojaamiseen, kertoo ylikomisario Jussi-Pekka Lämsä Helsingin poliisista.

Helsingin poliisi on suunnitellut kokouksen turvatoimet suojelupoliisin tekemän uhka-arvion perusteella. Suojelupoliisi ei tarkemmin kerro, miten arvio tehdään.

Liikenne soljuu kokouksesta huolimatta

Tavalliselle kaupunkilaiselle huomenna alkavan tapahtuman turvajärjestelyt näkyvät lähinnä poliisipartioina kokouspaikkojen ulkopuolella.

Diplomaattikokousten yhteydessä nähdään usein mittavia poliisisaattueita, kun vieraat siirtyvät paikasta toiseen mustien autojen letkassa. Etyj-kokouksesta selvitään ilman suurta haittaa liikenteelle.

– Mustien autojen saattueita ei juurikaan ole. Ehkä yksittäisiä saattueita, mutta ne eivät vaikuta muuhun liikenteeseen paljoakaan, sanoo ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisista.

Kokous kestää viisi päivää  

Etyj-kokous pidetään Helsingissä Finlandia-talolla huomisesta ensi viikon torstaihin. Yleiskokouksen puheenjohtajana toimii kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.).

Virallinen kokousohjelma alkaa huomenna sunnuntaina kello 14 pysyvän komitean kokouksella. 

Kokouksen ensimmäinen yleisistunto pidetään Finlandia-salissa maanantaina kello 9-12. Avausistunnossa puhuvat Kanervan lisäksi muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Timo Soini

Yleiskokous on kokoontunut Helsingissä kerran aikaisemmin, vuonna 1993. Kokous järjestetään nyt Helsingissä siksi, että kesällä 2015 tulee kuluneeksi neljäkymmentä vuotta vuoden 1975 Etyk-konferenssista. 

Etyj-kokous tuo pääkaupunkiin yli 300 kansanedustajaa yli 50 maasta. Vieraiden joukossa on myös ulkoministereitä useista maista. Finlandia-talossa pohditaan tulevalla viikolla muun muassa Ukrainan kriisin mahdollista ratkaisua. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.