Mainos

Puintikauden korjuutilanne näyttää melko hyvältä

Viljanpuinti on sujunut tähän saakka hyvin, mutta sadetta ei nyt kaivata. Äskeinen syysmyrskykin oli lyhytaikainen, eikä ilmeisesti vaikuttanut isommin, arvioidaan Maaseutukeskusten liitosta. Sadon puintikosteus on ollut usein alle 20 prosenttia ja viljan kuivatuskustannukset ovat jääneet pieniksi. Paikoin viljaa ei ole tarvinnut kuivata lainkaan.

Pohjanmaalla sadetta on saatu seitsemänä päivänä saman jakson aikana, mutta sielläkään vettä ei ole tullut 20 millimetriä enempää. Viime päivien sateet ovat kuitenkin haitanneet puinteja. Halloista ei ole ollut haittaa, vaikka Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Karjalassa lievä yöhalla on nipistellyt perunan lehtien kärkiä.

Etelä-Suomessa sato on tuleentunut nopeasti ja puitavaa on ollut runsaasti. Etelärannikolla ja Kaakkois-Suomessa, missä kevätkylvöt jouduttiin tekemään kuivissa olosuhteissa, esiintyy jonkin verran jälkiversontaa, mikä verottaa sadon laatua. Muualla kasvustot ovat tuleentuneet varsin tasaisesti.

Ruis- ja syysvehnäsato on puitu eteläisimmässä Suomessa, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa kokonaan. Satakunnassa, Savossa, Keski-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla rukiista on puimatta noin 10 prosenttia ja Keski-Pohjanmaalla puolet. Syysvehnästä on puimatta Satakunnassa ja Etelä-Karjalassa kymmenesosa ja Etelä-Pohjanmaalla puolet.

Satomäärät ovat lähes koko syysviljan viljelyalueella normaalit ja sadon laatu hyvä. Hyvissä olosuhteissa korjatun viljan sakoluvut ovat olleet korkeat. Uudenmaan ja Varsinais-Suomen sekä Pohjanmaan rannikkoalueella syysviljojen sato on jäänyt välttäväksi.

Myös ohrasadon määrä arvioidaan normaaliksi lähes koko maassa ja laatu normaalia paremmaksi. Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Savon, Pohjois-Karjalan, Pirkanmaan ja Keski-Suomen ohrista on puitu vähintään kolme neljäsosaa. Lapin läänin eteläosissa ohran puinnit on aloitettu tällä viikolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.