Mainos

Puhemiesvaalista tulossa mojova riita

Tänään selvisi, että kaikki kolme suurta puoluetta havittelevat paikkaa itselleen - kukin omilla perusteluillaan. Eduskunnan puhemiesvaali käydään ensi viikon tiistaina.

Tänään selvisi, että SDP, keskusta ja kokoomus vaativat kaikki puhemiehen paikkaa itselleen. Ja kumma kyllä, kaikilla tuntuu olevan siihen sopivat perustelut.

Kokoomus haluaa Uosukaisen

Eniten menetettävää olisi kokoomuksella. Puolueelle ja varsinkin Riitta Uosukaiselle paikka on kullanarvoinen presidentinvaaleja silmällä pitäen. Niinistö vaatiikin, että Uosukainen valittaisiin suoraan jo eduskunnan järjestäytymisistunnossa.
- Nykyinen puhemies henkilönä on kyllä aikalailla kiistaton ja jollakin tavalla henkilöi jo koko eduskuntaakin. Hän olisi varsin luonteva, mutta se ei nyt lähde nyt ehkä puolueen näkökannasta liikkeelle, sanoi Niinistö.

Kokoomuksen kannalta ongelma on se, että keskusta on sitä suurempi porvarillinen puolue. Ja eduskunnassa on porvarienemmistö.

Keskustan perusteena on toiseksi suurin puolue

Ja kepukin haluaa paikan.
- No me harkitsemme ja arvioimme sitäkin tilannetta nyt loppuviikolla, mutta luontevaa on se, että pääministeri Lipponen ei voi olla puhemiesehdokas, niin silloin tietysti tullaan luontevavasti toiseksi suurimpaan puolueeseen, Aho kommentoi.

Tuomioja saattaisi olla SDP:n ehdokas

Ja oma lehmä on ojassa demareillakin - uuden eduskunnan suurimmalla puolueella. Koska puheenjohtaja Lipponen ei paikkaa voi tällä kertaa ottaa, heitetään peliin pukinsorkka.

- Puhemiehen paikka ratkaistaan varmaankin tässä vaiheessa sillä tavalla, että se jättää siihen mahdollisuuden hallituksen muodostamisen jälkeen tehdä silläkin paikalla muutoksia, sanoi Lipponen.

Demareiden kuvion on arvioitu kulkevan niin, että he istuttaisivat puhemieheksi nykyisen ryhmäjohtajan Erkki Tuomiojan, joka lopulta heitettäisiin demarien ministerivitjaan.

Puhemiehen paikka on joka tapauksessa kuumaa tavaraa hallitusneuvottelujen paikkajaossa. Ja mikä pelottavinta! Jos taktiikkaa pettää, puhemiestä ei voi vaihtaa ennen kuin vuoden kuluttua!
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.