Mainos

Puhelu ostoskeskuksesta: "Isä, älä soita minulle enää"

Nahashon Mwangi sai järkyttävän puhelun 21-vuotiaalta pojaltaan.

– Isä, minua on ammuttu niskaan ja käteen. Minä vuodan verta. Tule pelastamaan minut.

Mwangi ryntäsi autoonsa ja kiirehti kohti Nairobin toisella puolella olevaa ostoskeskusta. Hän juuttui lauantairuuhkaan ja soitti pojalleen.

–Älä soita minulle enää, haluan vain päästä pois täältä. Jos he kuulevat minun puhuvan puhelimeen, he tappavat minut, poika kertoi.

Tunnin kuluttua epätoivoinen isä pääsi paikalle Westgaten ostoskeskuksen luo, mutta poliisit eivät antaneet hänen mennä lähemmäs.

– Itkin ja anelin poliiseja pelastamaan poikani.

Helpotus tuli vasta viiden tunnin kuluttua, kun kenialaispoliisit paikallistivat ostoskeskuksesta ryhmän, jossa myös haavoittunut poika oli. Hänet kiidätettiin sairaalaan leikattavaksi.

Ostoskeskus kuin sotatilassa

Mwangin poika oli yksi niistä lähes 200 ihmisestä, jotka haavoittuivat Kenian pääkaupungissa Nairobissa lauantaina tehdyssä ostoskeskushyökkäyksessä. Sunnuntain tietojen mukaan kuolleita oli varmuudella 59.

Hyökkäyksen alkaessa ostoskeskuksessa oli yli tuhat ihmistä. Poliisin mukaan hyökkääjät iskivät juuri kun siellä pidettiin lasten ruoanlaittokilpailua.

Viranomaisten mukaan hyökkääjiä oli 10-15. Ryhmässä oli mahdollisesti mukana myös naisia.

Joukko lymysi yhä sunnuntaina ostoskeskuksessa kenialaisjoukkojen piirittäminä. Hyökkääjillä oli tiettävästi myös tuntematon määrä panttivankeja.

Nairobissa asuva suomalainen seurasi ostoskeskuksen ympärillä vallinnutta tilannetta tv:stä ja vertasi sitä sotatilaan.

– Siellä on valtava määrä panssaroituja ajoneuvoja, sotilaita, poliiseja ja erikoisjoukkoja paikalla. Poliisit ja erikoisjoukot ovat eristäneet tapahtumapaikan noin 300 metrin säteeltä, kuvasi Kirkon Ulkomaanavun työntekijä Hilkka Hyrkkö.

Hyrkön mukaan ostoskeskuksesta saatiin edelleen ihmisiä ulos. Paikallinen tv-kanava näytti, kuinka parkkihallissa auton alla vuorokauden piileskellyt nainen pelastettiin.

Muslimeita ei haluttu tappaa?

Somaliassa toimiva islamistinen al-Shabaab-järjestö ilmoitti myöhään lauantaina, että se oli järjestänyt iskun. Järjestön mukaan isku on kosto siitä, että Kenian joukkoja on yhä Somaliassa taistelemassa islamisteja vastaan.

Ostoskeskuksesta pelastetut arvelivat, että hyökkääjät olivat ulkomaalaisia. Jayksi esittäytyneen hengissä selvinneen mukaan hyökkääjien puhe kuulosti somalialta tai arabialta.

Jay kertoi nähneensä, kuinka asemiehet keräsivät ihmisiä ryhmäksi ja kysyivät heiltä jotain - ilmeisesti olivatko he muslimeja - ja sitten päästivät jotkut menemään ja ampuivat toiset.

Myös muut henkiinjääneet kertoivat hyökkääjien halunneen erotella muslimit muista.

Ostoskeskuksessa työskennellyt Sudjar Singh pelastui täpärästi.

– Asemies yritti ampua minua päähän muttei osunut, hän kertoi.

Toisille kävi huonommin.

–Näin kun nuorta poikaa vietiin ulos ostoskärryssä, hän näytti viisi- tai kuusivuotiaalta. Hän taisi olla mennyttä, hän ei liikkunut tai päästänyt ääniä.

Kuolonuhrien joukossa oli muun muassa Kenian presidentin Uhuru Kenyattan sukulaispoika ja tämän morsian. Surmansa sai myös useiden ulkovaltojen kuten Ranskan, Britannian, Kanadan ja Kiinan kansalaisia.

Suomen Nairobin-suurlähetystö jatkoi sunnuntaina suomalaisten tilanteen selvittelyä, sillä kaikkia ei edelleenkään ollut tavoitettu.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.