Mainos

Puhelinyhtiöt sopivat yhteisestä puhelukortista

Sonera ja 23 alueellista puhelinyhtiötä ottavat ensi helmikuussa käyttöön yhteisen FIN-puhelukortin, jota voi käyttää 90 prosentisssa Suomen yleisöpuhelimista. Uudistus helpottaa kuluttajien elämää, sillä tähän asti yhtiöt ovat markkinoineet omia korttejaan, joita ei ole voinut käyttää kilpailevan teleoperaattorin automaateissa.

Uudistuksesta hyötyvät myös puhelinyhtiöt, jotka säästävät sen ansiosta korttien tuotanto- ja jakelukustannuksia. Uusi kortti toimii mikropiiritekniikalla, joten sopimuksen ulkopuolelle jäävät vielä ne yhtiöt, joiden puhelimissa ja korteissa on vanhanaikaisempi magneettiraitatunnistus.

FIN-puhelukortin jakelusta vastaa Sonera ja vähittäismyynnissä suurin yksittäinen myyntiketju on R-kioskit. Kortteja saa myös muista kioskeista ja useista muistakin myyntipisteistä, mm. Matkahuollosta, VR:n toimipisteistä, junista ja posteista. Kortteja tulee myyntiin kuuden, 10 ja 20 euron arvoisena.

Kännykät korvanneet ison osan automaateista

Kännyköiden yleistyminen on vähentänyt rajusti puhelinautomaattien käyttöä ja niiden määrä on pudonnut samassa tahdissa. Enimmillään puhelinautomaatteja oli 1990-luvun puolivälissä noin 25 000, mutta nyt jäljellä on enää noin 6400 puhelinta. Niistä 3400 on Soneran, loput alueellisten yhtiöiden puhelimia.

-Jäljelle jäävät puhelimet ovat ns. monimaksuvälinepuhelimia, joihin käyvät maksukortin lisäksi myös kolikot ja osassa myös luottokortit. Korttiuudistus ajoitettiin ensi vuoden alkuun juuri siksi, että puhelimet pitää nyt muutenkin päivittää euroilla toimiviksi, kehitysinsinööri Matti Tuominen Soon Communicationsista sanoo.

Puhelinautomaatteja päivitetään eurovalmiuteen vaiheittain tammi-helmikuussa siten, että tammikuussa suurimpaan osaan voi vielä laittaa markkoja. Pelkästään kolikoilla toimivat puhelimet häipyvät euron tulon myötä käytännössä kokonaan, sillä niitä ei enää kannata uusia eurokolikoilla toimiviksi. Esimerkiksi Soneralla pelkkiä kolikkopuhelimia ei tosin muutenkaan ole enää ollut jäljellä kuin muutama kymmenen, ja nyt nekin poistetaan, johtaja Juhani Tapiola Sonera Systemsistä sanoo.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.