Mainos

Puhelinyhtiöt AT&T ja BellSouth yhdistyvät

Jos Yhdysvaltain viranomaiset ja yhtiöiden osakkeenomistajat hyväksyvät kaupan, yhteenliittymästä syntyy markkina-arvoltaan maan suurin teleyhtiö.

Amerikkalaiset telejätit AT&T ja BellSouth ilmoittivat eilen yhdistymisestä, jossa AT&T ostaisi BellSouthin osakkeet 67 miljardilla dollarilla (55,6 mrd euroa).

Jos Yhdysvaltain viranomaiset ja yhtiöiden osakkeenomistajat hyväksyvät kaupan, yhteenliittymästä syntyy markkina-arvoltaan maan suurin teleyhtiö. Sillä olisi myös koko maan kattava kaukopuhelu- ja tietoliikenneverkko sekä maan johtava matkapuhelinyhtiö Cingular Wireless.

Yhtiö jatkaa toimintaansa AT&T:n nimen alla ja sen johtoon tulisi AT&T:n nykyinen pääjohtaja Edward Whitacre.

Kaupan yhteydessä myös AT&T:n ja BellSouthin yhdessä omistama matkapuhelinoperaattori Cingular Wireless siirtyy kokonaan AT&T:n omistukseen. Nyt AT&T omistaa Cingularista 60 prosenttia ja BellSouth loput 40 prosenttia. Viime aikoina Cingular on menettänyt markkina-asemiaan pääkilpailijansa Verizonin matkapuhelinoperaattorille.

Kun Cingular kaupan jälkeen siirtyy saman katon alle, se nostaa AT&T:n sekä lankaliikenteen ja langattomien verkkojen markkinajohtajaksi.

Uuden AT&T:n markkina-arvo on 165 miljardia dollaria, mikä perustuu viime perjantain osakkeiden päätöshintoihin.

Kauppa on määrä saattaa loppuun vuoden kuluessa, mutta lopullinen päätös vaatii vielä viestintä- ja kilpailuviranomaisten hyväksymisen. Niin ikään kaksi keskeistä kuluttajajärjestöä on pyytänyt kaupan estämistä. Ne pelkäävät, että kilpailun väheneminen voi nostaa puheluiden hintoja.

AT&T on perinteikäs puhelinyhtiö, jonka juuret ulottuvat aina puhelimen keksimisen aikoihin 125 vuoden taakse. Yhtiö pilkottiin parikymmentä vuotta sitten, kun emoyhtiö otti hoitaakseen kaukopuhelut ja seitsemän tytäryhtiötä keskittyi paikallispuheluihin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.