Puhelinvalmistus myyntiin vai NSN pörssiin – Nokialla useita vaihtoehtoja

Nokia julkistaa torstaina tuloksensa huhti-kesäkuulta samalla kun kannunvalanta yhtiön rakennemuutoksista jatkuu.

Heinäkuun alussa julkistettu sopimus Siemensin ostamiseksi ulos verkkoyhtiö Nokia Siemens Networksista sai myönteisen vastaanoton, mutta antoi myös lisäpontta odotuksille muutoksista. Tällä viikolla uusia siirtoja ei odoteta.

Vaihtoehtoja on useita:

1. Nokia Siemens Networks listataan pörssiin. Toinen mahdollisuus olisi myydä verkkoyhtiö pääomasijoittajille. Teoriaa NSN:n irrottamisesta tukee se, että Nokia painotti sopimuksen yhteydessä, ettei se aio sulauttaa verkkoyhtiötä vaan jatkaa sen kehittämistä itsenäisenä yksikkönä. Nokia saisi listauksella vahvistusta huvenneeseen kassaansa.

Nokian kassa ja puhelinmyynti kiinnostavat

-Kassa NSN-kaupan julkistamisen yhteydessä Nokia ilmoitti nettokassansa koon kesäkuun lopulla olevan 3,7-4,2 miljardia euroa. Jos toteutunut luku on haarukan alemmassa päässä, heräävät taas huolet Nokian kassan sulamisesta.

-Puhelinmyynti Odotus on, että Lumioiden myynti on noussut noin kahdeksaan miljoonaan, mutta peruspuhelinten myynnin uskotaan laskeneen edelleen. Reutersin kokoamien arvioiden keskiarvo on noin 56 miljoonaa myytyä peruspuhelinta.

-Odotukset Nokia on yleensä ollut melko ympäripyöreä muotoillessaan arvioita tulevista näkymistä, joten vähäisetkin arviot syynätään huolellisesti.

-Tulos Reutersin mukaan odotus on, että tulos ennen veroja nousee 32 miljoonaan euroon. Vuosi sitten kertyi tappiota 379 miljoonaa.

NSN on käynyt viime vuosina läpi rankan saneerauksen ja noussut voitolliseksi. Yhtiö keskittyy nyt kokonaan nopeisiin mobiiliverkkoihin, joiden kasvunäkymät ovat lupaavat. Itsenäisellä yhtiöllä olisi suurempi nousupotentiaali pörssissä. Verkkoyhtiöllä ja puhelinvalmistuksella ei nykyään nähdä enää kovin merkittäviä synergiaetuja.

Kauppa Siemensin kanssa vaatii kilpailuviranomaisten hyväksynnän, ja se on määrä saada valmiiksi kuluvan neljänneksen aikana eli syyskuun loppuun mennessä. Myynti tai listaus toteutuisi todennäköisesti aikaisintaan ensi vuonna.

2. Nokia luopuu puhelinvalmistuksestaan. Huawein ja Microsoftin ostoaikeista spekuloitiin kesäkuussa. Juhannuksen alla uutisoitiin, että Microsoftin kanssa olisi käyty jo pitkälle meneviä neuvotteluja.

Microsoft olisi mahdollinen ostaja, koska Nokia valmistaa yli 85 prosenttia maailmassa myydyistä Windows-puhelimista. Microsoft on valinnut strategiakseen, että se haluaa olla myös laitevalmistaja. Sillä on jo nyt valikoimassaan hyvin menestyvä pelikonsoli Xbox ja heikosti myyvä Surface-tabletti.

Nokian asema älypuhelinmarkkinoilla on nykyisellään varjo entisestä. Myös tukipilarina toiminut peruspuhelinmyynti on vaarassa hiipua. Uutistoimisto Reutersin haastattelemat analyytikot odottavat, että peruspuhelinten myynti on laskenut jopa neljänneksen alkuvuodesta. Lumia-myynnin odotetaan nousseen yli kahdeksaan miljoonaan viime kvartaalin 5,6 miljoonasta.

3. Nokia jatkaa nykyisellään. Toimitusjohtaja Stephen Elop torjui viime viikolla ajatuksen puhelinvalmistuksen myynnistä Wall Street Journalin haastattelussa sanoen, ettei ymmärrä, mitä järkeä siinä olisi. Vaarana on Microsoftin kannalta, että muiden Windows-puhelinten valmistajien kiinnostus lopahtaisi kaupan myötä kokonaan.

NSN toimii nyt tukena heikommin kannattavalle puhelinvalmistukselle. Nokialla on siten tuskin kiire luopua siitä, ennen kuin puhelimet saadaan vankemmalle pohjalle ja kassavirta kuntoon.

Windows-puhelinten markkinaosuuden kasvattaminen on edennyt hitaasti. Kameralla markkinoitava uutuusmalli Lumia 1020 on kalliin hintansa takia todennäköisesti vain pienen ostajaryhmän tuote, mutta edulliset Lumia 520- ja 620 -mallit ovat olleet kysyttäjä monilla markkinoilla. Jos uudet mallit saadaan ripeästi markkinoille, voi Nokia loppuvuonna kasvattaa älypuhelinmyyntiään lisää.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat