Puhelinkuuntelun määrä kasvanut Suomessa

Puhelinkuuntelua on käytetty tänä vuonna rikosten selvittämiseen viimevuotista enemmän. Myös televalvonta on lisääntynyt.

Poliisi on käyttänyt puhelinkuuntelua rikosten selvittämiseen tänä vuonna viimevuotista enemmän. Ylikomisario Risto Karhunen sisäministeriöstä kertoo, että alkuvuoden luvut ovat selvästi korkeammat kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Viime vuonna poliisi turvautui puhelinkuunteluun lähes viisisataa kertaa ja kuunneltavana olivat hieman yli kolmensadan henkilön käytössä olevat liittymät. Edellisvuonna kuuntelujen määrä oli lähes sama. Karhusen mukaan kuuntelun lisääntyminen tänä vuonna johtuu siitä, että kuunteluissa ei ole ollut teknisistä syistä johtuvia katkoja.

-Viime vuonna oli aika pitkä katko. Jos sitä ei olisi ollut, kuunteluluvut olisivat nousseet jo silloin edellisvuodesta, Karhunen sanoo.

Rikokset, joita kuuntelun avulla yritetään selvittää, eivät juuri ole muuttuneet viimevuotisista. Valtaosassa tapauksista pyritään edelleen ratkomaan törkeitä huumausainerikoksia. Huumausainerikosten lisäksi kuuntelua saa käyttää törkeiden väkivaltarikosten selvittämiseen. Tulevaisuudessa telekuuntelun käyttöalaa ollaan laajentamassa törkeisiin lapsen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin, törkeisiin vahingontekoihin ja erityisen törkeisiin ja suunnitelmallisiin talousrikoksiin. Asiaa koskeva hallituksen aloite on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä.

Kuuntelua useammin poliisi käyttää televalvontaa, jossa selvitetään vain puhelimessa keskustelleet henkilöt, puhelun pituus ja matkapuhelimen sijainti. Televalvonnan määrä kasvoi myös selvästi viime vuonna.

Puhelinkuuntelu lisääntynyt myös Ruotsissa


Poliisin puhelinkuuntelu törkeiden rikosten yhteydessä on lisääntynyt nopeasti myös Ruotsissa. Tuomioistuimet antoivat viime vuonna 398 lupaa salakuunteluun poliisin ylijohdon tilastojen mukaan. Siinä on lisäystä neljännes edelliseen vuoteen verrattuna. Asiasta kertoivat useat ruotsalaislehdet tänään. Lisäystä vuoteen 1999 verrattuna on peräti 60 prosenttia.

-Kyseessä on valtavan suuri lisäys, joka vaatii valppautta, sanoo Asianajajaliiton johtaja Ann Ramberg Dagens Nyheterille.

Ramberg korostaa, että oikeusvaltion täytyy valvoa, etteivät syyttäjät käytä kuuntelumahdollisuutta ilman aihetta.

-Poliisin vaatimus on aina suhteutettava yksilönsuojaan, Ramberg sanoo DN:lle.

Perusvaatimus telekuuntelulle on, että epäillyn rikoksen vähimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta. On edelleen tavanomaisinta, että tuomioistuin antaa poliisille luvan puhelinkuunteluun epäiltyihin huumerikoksiin liittyen. Suurin lisäys koskee kuitenkin muista törkeistä rikoksista epäiltyjen valvontaa. Näitä rikoksia ovat mm. murha, sieppaus ja törkeä ryöstö.

Viime vuonna poliisi sai luvan kuunnella 277 huumerikoksista epäiltyä. Alle puolet tapauksista tuotti tuloksia, joita voitiin hyödyntää esitutkinnassa. 49 tapauksessa rikosta ei kyetty näyttämään toteen. Kuuntelulupia myönnettiin eniten Tukholmassa.

(MTV3-STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat