Puhelinkuuntelulupien määrä lisääntyi

Tuomioistuimet myönsivät poliisille ja tullille viime vuonna 321 lupaa puhelinkuunteluun ja 817 lupaa televalvontaan, mikä on enemmän kuin edellisvuonna. Sisäministeriön poliisiosasto on tehnyt selvityksen eduskunnan oikeusasiamiehelle telepakkokeinojen käytöstä.

Keinot ovat osoittautuneet ratkaiseviksi varsinkin törkeiden huumerikosten selvittelyssä, sillä huumekauppaa ei voi hoitaa ilman puhelinkontakteja. Tutkinnanjohtajien mielestä nämä keinot olivat joko ratkaisevia tai merkittäviä 70 prosentissa tapauksista, joissa niitä käytettiin. Edellisvuonna puhelinkuuntelulupia myönnettiin 230 ja televalvontalupia 756. Teknisen kuunteluun myönnettiin kolme lupaa, jotka liittyivät törkeiden huumerikosten selvittämiseen.

-Lupia saatiin lähes sama määrä kuin niitä haettiin, mikä kertoo siitä, että lupia haetaan tuomioistuimilta vain perustellusta syystä, ylikomisario Risto Karhunen sisäministeriöstä kertoo. Ennen telekuuntelu tai -valvontaluvan hakemista selvitetään, onko näiden keinojen käyttö ylipäänsä mahdollista ja voidaanko toimintaan kiinnittää tarvittava määrä väkeä. Muut keinot ovat ensisijaisia telekuunteluun ja -valvontaan verrattuna.

Telekuuntelu tarkoittaa puhelinkuuntelua ja viestien tallentamista salaa. Viime vuonna kuuntelua käytettiin pääasiassa törkeiden huumerikosten selvittämisessä. Siitä oli hyötyä myös henkirikosten, törkeiden ryöstöjen, törkeiden kiristysten ja törkeiden tuhotöiden tutkinnassa. Televalvonnalla taas saadaan selville, mistä puhelimella on soitettu ja minne, ei itse puhelun sisältöä.

Televalvontaluvista 60 prosenttia myönnettiin huumerikosten selvittämiseen, mutta sitä käytettiin myös henkirikosten, törkeiden ryöstöjen ja varkauksien sekä atk-rikosten tutkinnassa. Rikoksesta epäilty saa tiedon telekeinojen käytöstä yleensä esitutkinnan aikana, mutta tiedon antamista voidaan lykätä, jos se vaarantaa edelleen kesken olevan tutkinnan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat