Mainos

Puhelindiplomatiaa korkealla tasolla: Niinistö ja Merkel keskustelivat Ukrainasta

Tasavallan presidentin puhelindiplomatia näyttää käyvän kuumana Ukrainan tilanteen heikkenemisen vuoksi. 

Presidentti Sauli Niinistö ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat keskustelleet tänään Ukrainan kriisistä puhelimitse. Keskustelu käytiin Suomen aloitteesta.

Viime viikon torstaina presidentti oli yhteydessä Ukrainan presidenttiin Petro Poroshenkoon Itä-Ukrainan kiristyneestä tilanteesta, kriisin ratkaisumahdollisuuksista ja rauhanprosessin jatkosta. Viime viikon maanantaina Niinistö keskusteli puhelimitse Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön toimintaa johtavan Sveitsin liittopresidentin Didier Burkhalterin kanssa. 

Ukrainan kriisistä kuuluu nyt päivittäin uusia huolestuttavia tietoja. Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Venäjä on lisännyt joukkojaan sekä Ukrainassa että Ukrainan vastaisella rajalla. Stoltenbergin mukaan kehitys on hyvin vakavaa ja Venäjän on vedettävä joukot pois.

Myös puolustusministeri Carl Haglund (rkp) pitää tilannetta hyvin huolestuttavana.  
– Ikävä kyllä minun saamani tiedot viittaavat siihen, että Naton pääsihteerin lausunto lienee oikea. Mutta mitään varmaa tietoa ei näissä koskaan ole, Haglund sanoi Brysselissä.  

Haglundin mukaan on olemassa suuri riski, että sotiminen vain lisääntyy Itä-Ukrainassa. Hän viittaa raporttiin, jonka mukaan arviolta lähes 150 sotilasta on kuollut sen jälkeen kun Minskin rauhansopimus allekirjoitettiin. Ukraina ilmoitti tänään, että viisi sotilasta on saanut surmansa kuluneen vuorokauden aikana.  

Haglund ja Stoltenberg osallistuivat tänään Ukrainan tilannetta pohtivaan EU:n puolustusministerikokoukseen Brysselissä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.